Valoarea achiziţiilor şi fuziunilor realizate pe piaţa românească a depăşit anul trecut cinci miliarde de euro, jumătate din această valoare fiind realizată prin vânzarea Rompetrol. Estimările pentru acest an indică un volum de 2,6 miliarde de euro.
PREVIZIUNI – Numărul tranzacţiilor va scădea
Valoarea achiziţiilor şi fuziunilor realizate pe piaţa
românească a depăşit anul trecut cinci miliarde de euro, jumătate din această
valoare fiind realizată prin vânzarea Rompetrol. Estimările pentru acest an
indică un volum de 2,6 miliarde de euro.
Cea mai mare tranzacţie încheiată anul trecut a fost preluarea a 75% din grupul Rompetrol de către compania KazMunaiGaz, pentru 2,5 miliarde de euro, valoare care reprezintă jumătate din totalul fuziunilor şi achiziţiilor, se arată într-un studiu KPMG. Documentul mai aminteşte achiziţia Petromservice de către Petrom pentru circa 300 de milioane de euro, precum şi preluarea Uzinei Automobile Craiova de către constructorul american de maşini Ford, pentru 57 de milioane de euro. Printre alte afaceri încheiate anul trecut se află preluarea retailerului Domo de către fondul Equest, într-o tranzacţie de 60 de milioane de euro, şi a societăţii de asigurări BT Insurance de către compania Groupama, în schimbul a 90 de milioane de euro. “Pentru anul 2008 estimăm că valoarea fuziunilor şi achiziţiilor va fi cu circa 20% mai mare faţă de nivelul de 2,2 miliarde de euro înregistrat în 2007 dacă excludem tranzacţiile Rompetrol şi Petromservice”, a declarat Wilson Balachandra, partener în cadrul KPMG.
ÎN TOP. “Cele mai multe tranzacţii au fost atrase de sectorul imobiliar. Din primele 20 cele mai importante tranzacţii încheiate în 2007, jumătate sunt în domeniul imobiliar. Alte sectoare care au atras investitori au fost serviciile financiare, retail şi farmaceutic”, a declarat Balachandra. Însă, sectorul imobiliar ar putea suferi un mic recul în 2008. “Dificultăţile de pe pieţele externe nu se resimt în România, poate doar puţin pe sectorul imobiliar. Pe acest segment numărul tranzacţiilor din ultimele luni a fost mai redus faţă de perioada anterioară. Nu ştiu dacă se va simţi criza internaţională şi în perioada următoare pe piaţa românească”, a adăugat Balachandra.
Regionalizare
Anul 2008 va aduce pe piaţă şi investitori din Europa Centrală şi de Est. “Până acum au intrat în România investitori britanici, austrieci sau germani. Avem deja solicitări de evaluare a companiilor din partea unor investitori din Polonia şi Ungaria. Cred că numărul acestor companii va creşte în perioada următoare şi, de asemenea, poate vom vedea şi firme româneşti care să facă achiziţii în Serbia sau Bulgaria”, a afirmat Balachandra. El a mai adăugat că în acest an va avea loc o maturizare a preţurilor de vânzare a companiilor. Astfel că preţurile vor fi corelate cu valoarea companiei, iar vânzătorii şi cumpărătorii vor fi mai realişti. Potrivit studiului KPMG, anul trecut, în Europa de Vest au fost înregistrate peste 8.000 de tranzacţii a căror valoare a depăşit 950 de miliarde de euro, în timp ce în Europa de Est numărul fuziunilor şi achiziţiilor a fost de circa şase ori mai redus, respectiv 1.700 de preluări, totalizând 120 de miliarde de euro.