x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom, afacere de 1,5 miliarde euro

Petrom, afacere de 1,5 miliarde euro

24 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

OMV va prelua Petrom, "closca cu puii de aur" a economiei romanesti, printr-o tranzactie de succes. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, este cel care a coordonat si a girat cea mai mare privatizare a actualului cabinet. Ieri s-a semnat contractul de privatizare a Petrom, care certifica formarea celei mai mari companii din Europa Centrala si de Sud-Est. Contractul lasa cai deschise de rezolvare a marii majoritati a problemelor negociate.
ADRIAN N. IONESCU

Pentru pachetul de 33,34% din actiunile Petrom, grupul austriac OMV va plati 669 de milioane euro, potrivit contractului de privatizare semnat ieri. Pana la sfarsitul anului, austriecii vor mai investi cel putin 723 milioane euro in majorarea de capital care va creste pachetul la 51% din actiuni. OMV va prelua si datoriile externe ale Petrom de 292 milioane euro.

DETALIILE PRETULUI. Suma investita in majorarea de capital ar putea ajunge pana la 860 milioane de euro, ceea ce ar duce la o valoare totala a contractului de 1,5 miliarde de euro. Incertitudinea sumei pentru majorarea de capital provine din proportia in care actualii actionari ai Petrom vor subscrie la aceasta majorare, platind pentru fiecare actiune acelasi pret la care s-a angajat azi OMV.

Pentru comparatie, la ora semnarii contractului la Bursa de Valori Bucuresti, pachetul de 33,34% valora 757 milioane euro (la un curs de 41.063 lei/euro).

STRUCTURA NOUA. Asa cum era de asteptat, OMV are obligatia de a mentine Petrom ca societate integrata care exploreaza, produce si proceseaza titei si gaze, dar si vinde produsele obtinute. Limitele minime de productie sunt de 4,2 milioane tone de titei si de 4,5 miliarde metri cubi de gaze anual in urmatorii cinci ani.

Pe de alta parte, Hotararea de Guvern 1090/2004, aparuta luni, permite infiintarea unor SRL-uri la ale caror capitaluri Petrom va participa cu aport in natura constand in bunuri "aferente Rafinariei si Complexului petrochimic Arpechim, Fabricii de ingrasaminte Doljchim, campului petrolier Suplacu de Barcau" sau cu statii de carburanti.

Deja devin mai putin importanti cei cinci ani prevazuti pentru pastrarea structurii integrate a companiei romane. Formal, structura va fi integrata, dar nu se stie exact ce va mai controla efectiv Petrom prin SRL-urile respective. Ramane valabila doar conditia generala ca Petrom va extrage, va procesa titei si-si va vinde produsele.

CONCEDIERILE SI ALIANTA. Contractul colectiv de munca de anul acesta va fi respectat, dar este de asteptat ca vor aparea si reduceri de personal pe masura ce investitiile la care s-a angajat OMV le vor impune. "Schimbarile nu sunt niciodata usoare, dar acest contract reprezinta de fapt o alianta", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV. Aceeasi idee au subliniat-o si primul-ministru Adrian Nastase si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Mai mult, Nastase n-a uitat sa revina la o declaratie mai veche care a produs frisoane. "Am spus mai de mult ca acela care va cumpara Petrom va controla economia romaneasca si, deci, politica. Sunt bucuros ca privatizarea Petrom este mai degraba un parteneriat si ca nu vor aparea riscuri pentru functionarea societatii romanesti", a declarat ieri premierul.

PERSPECTIVA EXTERNA. "Consider ca alianta Petrom OMV va duce la crearea celei mai puternice companii petroliere din aceasta zona a Europei si astfel viitorul pe termen lung al Petrom este asigurat", crede Dan Ioan Popescu. OMV este deja una dintre companiile de profil cu un start prodigios in expansiunea europeana.

OMV - CARTE DE VIZITA

Principalii actionari ai grupului austriac sunt Austrian State Holding Company (ÖIAG) cu 35%, Fondul de investitii IPIC din Abu Dhabi cu 19,6% si actionari nesemnificativi, ale caror detineri ajung la 45,4% (austriecii au 17,4%, britanicii 12%, americanii 10%). Cifra de afaceri a OMV a fost de 7,64 miliarde euro in 2003. Este cea mai mare companie industriala austriaca cotata la Bursa din Viena. OMV este activ in 12 tari pe partea de rafinare si comercializare. Capacitatea de rafinare totala este de 18,4 milioane tone pe an. OMV exploreaza si produce titei, zacamintele fiind plasate in 16 tari.

Bursa - OMV castiga deja de pe urma Petrom

Actiunile grupului OMV au crescut la bursa din Viena ca urmare a anuntului privind semnarea contractului de privatizare al SNP Petrom cu autoritatile de la Bucuresti. Actiunile OMV erau cotate la 170,75 euro, in crestere cu 2,52%, cotatia de la deschiderea sedintei de ieri fiind de 168,50 euro. In schimb, actiunile Petrom au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, la mai putin de o ora de la inceperea sedintei, dupa anuntul semnarii contractului de privatizare.
×
Subiecte în articol: economic milioane petrom