x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom va deveni actor international

Petrom va deveni actor international

05 Iun 2005   •   00:00

O data cu restructurarea integrala a Petrom si dupa ce OMV va controla integral parghiile, compania petroliera romaneasca isi va manifesta activ interesul pentru investitii externe. In acest sens sunt vizate mai multe tari din Balcani.

  • de VICTOR CIUTACU - Viena
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • FONDURI. Seful OMV, W. Ruttenstorfer, spune ca Petrom va investi in modernizarea rafinariilor Arpechim si Petrobrazi
    Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, a declarat la Viena ca Petrom va incerca, in plus, sa exporte pe piata Turciei si sa dezvolte intens activitatea de productie din Kazahstan. De asemenea, compania austriaca si-a anuntat, in timpul celui de-al treilea summit media OMV, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, interesul pentru orice privatizare semnificativa din sectorul energetic derulata in Europa Centrala si de Est. OMV si-a reafirmat, prin vocea lui Ruttenstorfer, dorinta de a juca un rol important in procesul de trecere a companiei Romgaz Medias in proprietate privata, mai ales in contextul in care, dupa preluarea Petrom printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de dolari, grupul austriac este deja liderul de piata in domeniul productiei de gaze naturale.

    RAFINARIILE RAMAN. Intr-o declaratie acordata Jurnalului National, Wolfgang Ruttenstorfer a negat ferm presupusa intentie de a vinde (fie catre Lukoil, fie catre orice alta companie) rafinaria pitesteana Arpechim. El a adaugat ca Petrom va investi o suma semnificativa in modernizarea celor doua rafinarii - Arpechim si Petrobrazi - pe care le detine. "Suntem dispusi sa negociem un contract de livrare pe termen lung cu Oltchim Ramnicu Valcea, in termeni de competitivitate economica, sprijinind in acest mod procesul de privatizare pe care-l doreste Guvernul Romaniei, dar nu suntem interesati de cumpararea combinatului chimic", a accentuat Ruttenstorfer. Acesta a tinut sa spulbere si informatia potrivit careia Petrom isi va vinde aproximativ jumatate din statiile de distributie a carburantilor, dar a spus ca cele mai multe din cele pastrate vor suporta modernizari semnificative, pentru a deveni compatibile cu ale OMV.

    HOTELURI DE VANZARE. Cu siguranta insa, dupa finalizarea analizei rentabilitatii si oportunitatii mentinerii fiecarei activitati din Petrom, vor fi scoase la vanzare hotelurile care nu sunt legate de statiile de distributie, productia si imbutelierea de apa minerala si, in general, toate activele care nu concura la realizarea principalului obiect de activitate al companiei. Dintre cele care sunt legate de activitatea de baza, unicul care poate face obiectul negocierii este combinatul Doljchim Craiova, dar inca nu a fost luata o decizie in acest sens la nivelul boardului. Ruttenstorfer a adaugat ca Petrom nu are nici interesul, nici intentia de a achizitiona rafinaria de la Suplacu de Barcau pe care a avut-o in administrare.

    CRESTERE. Totalul vanzarilor grupului OMV in 2004 a atins 9,88 miliarde de euro. In primul trimestru al acestui an, liderul central si est-european al pietei petroliere a raportat profituri de 427 milioane de euro, suma globala la care Petrom a contribuit cu 136 milioane de euro.

    NEGOCIERE

    "Suntem dispusi sa negociem un contract de livrare pe termen lung cu Oltchim Ramnicu Valcea (…), dar nu suntem interesati de cumpararea combinatului chimic" - Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV

    PETROMSERVICE
    Legat de colaborarea dintre Petrom si Petromservice, Wolfgang Ruttenstorfer si-a manifestat deschis intentia de a prelungi pe termen lung contractul. Materializarea acestei intentii depinde insa de modul in care va intelege firma sindicalistilor sa se restructureze simultan cu Petrom si, mai ales, de pozitionarea ei, ca preturi practicate, fata de firma-mama. Seful OMV a lasat sa transpara suficient de clar conditionarea acceptarii prelungirii contractului de reducere semnificativa a preturilor la lucrarile Petromservice, chiar daca a tinut sa ne asigure ca are "o relatie foarte buna si civilizata, de cooperare si consultare" cu liderul sindical Liviu Luca.

    ×
    Subiecte în articol: economic petrom ruttenstorfer