x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de munca - Vanzatorii sunt cei mai cautati

Piata de munca - Vanzatorii sunt cei mai cautati

de Adrian Mihai    |    21 Feb 2006   •   00:00
Piata de munca - Vanzatorii sunt  cei mai cautati

Cei mai cautati oameni sunt reprezentantii de vanzari, arata un studiu facut in 23 de tari de o companie de resurse umane. Pe locul doi se afla inginerii. Fuga tinerilor de inginerie dupa 1990 se face resimtita acum si in Romania, considera specialistii.

Moda inginerilor este pe cale de a reveni in Romania. Reorientarea tinerilor spre alte profesii dupa anii ’90 se face resimtita acum, considera managerii companiei de resurse umane Manpower Romania. Un studiu realizat in 33 de tari plaseaza la nivel global nevoia de ingineri pe locul doi, dupa cea de "reprezentanti de vanzari". Locurile urmatoare sunt ocupate de tehnicieni si operatori de productie. Studiul mai arata ca aproape 70.000 de manageri sunt necesari in China, specialistii in resurse umane ai firmei considerand ca este foarte plauzibil ca unele din aceste pozitii sa fie ocupate in viitor chiar de catre managerii romani. Salariile in Romania din domeniul IT au inceput sa se apropie de cele occidentale, considera managerii companiei de resurse umane amintite.

DEFICIT LOCAL. Piata romaneasca a fortei de munca duce lipsa de motostivuitoristi, zidari, electricieni si operatori pe masini cu comanda numerica. "Probabil ca peste 10-15 ani va veni randul nostru sa integram imigranti", arata Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania, facand referire la faptul ca spaniolii au trecut prin etapa in care ne aflam noi astazi. Intorsi dupa o perioada in care au muncit in alte tari, spaniolii si-au dezvoltat propriile afaceri in tara natala si au determinat o crestere economica ce a dus la un deficit de forta de munca. Pana atunci insa, se asteapta infiintarea de noi locuri de munca de catre companiile straine, ca urmare a delocalizarii.

DELOCALIZARE. Pana in 2008, 4,1 milioane de posturi vor fi mutate din tarile dezvoltate spre cele cu forta de munca mai ieftina. In Statele Unite, 95% din companiile listate in Top 1.000 Fortune si-au dezvoltat strategii de externalizare off-shore.

×
Subiecte în articol: economic