x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata locala, greu de patruns

Piata locala, greu de patruns

14 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
LEASING - Firmele fac eforturi pentru a se impune in provincie Se spune ca firmele mari pot intra mai usor pe pietele locale. In practica insa, nu este chiar asa de simplu ca in teorie.
ADRIAN MIHAI

CONCURENTA. Societatilor mari de leasing le e greu sa penetreze pietele locale
Cand vine vorba de leasing, pana acum doi ani, pe piata locala din tara existau putine puncte de lucru ale societatilor mari din Bucuresti. "S-au format societati de leasing locale, relativ mici, care deserveau clientii locali", explica Florentina Mircea, presedintele Consiliului de administratie a TBI Leasing SA. "Preturile acestora erau mai mari cu 4-5%", continua Mircea. Cele mai mari probleme le-a inregistrat compania in tentativa de a intra pe piata din Transilvania. "Incercam sa intram in Cluj de doi ani, sper ca vom intra serios in acest an. Simt ca nu ne asimileaza", povesteste presedintele companiei.

STRATEGIE. Ca sa reuseasca sa patrunda au apelat la oameni din zona. In plus, au folosit experienta celor de la Omniasig, amandoua firmele facand parte din acelasi grup financiar. "Ei au o retea teritoriala foarte bogata. Au 40 de sucursale, plus foarte multe agentii. Sunt sucursale care sunt foarte puternice pe plan local, iar altele care sunt pe locul 2-3. Oricum ar fi, ele cunosc foarte bine mediul local. Directorul de acolo cunoaste pe toata lumea", arata Mircea. Cum se mai ajuta firmele in grup? Iau referinte despre clienti, de foarte multe ori functioneaza in aceleasi sedii, fac schimb de baze de date, de clienti. "De foarte multe ori prezentam produsul complet. Fiind o societate de asigurare din grup si banii mergand in acelasi buzunar, putem negocia cu asiguratorul nostru o cota de prima interesanta", ne mai dezvaluie Mircea. Planurile companiei sunt de a crea o societate comerciala separata, care va fi agent de asigurare pentru compania de leasing.

LEASING PENTRU IMOBILE IN CONSTRUCTIE
Jucatorii de pe piata de leasing considera ca incepe vremea leasing-ului imobiliar. In estimarile pe care le fac despre dezvoltarea propriilor companii, ei rar iau in considerare o pondere mai mare in portofoliul propriu decat cea din anul precedent. Un impuls pentru dezvoltarea leasing-ului imobiliar ar fi noua lege asteptata in acest an. Taxele de tranzactie a imobilului sunt acum percepute de doua ori, o data cand societatea de leasing cumpara imobilul si alta data cand societatea transfera imobilul la final. In noua modificare, taxele platite la buget se vor reduce. Schimbarea va fi produsa de finantarea in regim de leasing a constructiilor. Regimul juridic al contractului de leasing imobiliar de acest fel este foarte putin reglementat in prezent. "Trebuie sa ai in interiorul firmei un departament care sa aprobe devize, sa inteleaga o constructie, sa urmareasca tot procesul", ne spune Mircea. Societatea este cea care primeste autorizatia de constructie si cea care raspunde de disciplina in constructii.

INTREBARI
In timp, clientii au evoluat o data cu dezvoltarea pietei. Clientii au inceput sa constientizeze deja acest instrument financiar, fata de 1998-2000, cand pentru multi leasing-ul era o inchiriere. Acum il percep corect, ca pe un instrument de finantare. Aleg leasing-ul pentru ca stiu ce avantaje au fata de credit. Utilizatorii vor sa stie cine ii finanteaza si cat mai multe despre finantatori.
×
Subiecte în articol: economic leasing