Romanii ar trebui sa manance paine cu 20% mai ieftina in doua-trei saptamani. Iar brutarii sa-si plateasca cu rigurozitate taxele si impozitele catre stat, pentru ca ANC va fi cu ochii pe ei.
FLORINA ZAINESCU
Pretul painii de pe tejghea ar trebui sa scada, in doua-trei saptamani, cu cel putin 20%, o reducere corespunzatoare valorii subventiilor acordate de stat pe intregul flux de productie, a declarat Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii Nationale de Control (ANC).
COSTURI MICI. Ieftinirea este justificata si de reducerea costurilor de productie a painii, in urma scaderii pretului de achizitie al graului, a spus Blanculescu.
Astfel, in urma verificarilor efectuate la 552 de agenti economici din sector s-a observat o scadere cu 12% a costului de productie, de la 13.800 lei/kg, in iunie, la 12.300 lei/kg in august. Aceasta se datoreaza ieftinirii cu 40% a graului si cu 30% a fainii. "In conditiile in care in perioada urmatoare se va utiliza in totalitate grau din recolta noua, pretul de cost al painii va trebui sa inregistreze o scadere, care sa se materializeze in reducerea pretului cu ridicata, atat la cei care au efectuat reduceri cat si la ceilalti producatori care nu au operat reduceri de pret pana in prezent", a declarat Blanculescu.
VERIFICARI. Controalele facute de ANC au aratat ca peste 50% dintre producatori continua sa mentina acelasi pret la paine, ceea ce le-a permis obtinerea unui profit de 15% si 25%. Dar sunt si brutari care au ieftinit painea, de la 15.500 lei/kg la 14.500 lei/kg, obtinand profituri de 6%-10%. "In perioada urmatoare vom veghea ca cei care obtin profituri din ce in ce mai mari sa-si plateasca taxele si impozitele, astfel incat sa reducem evaziunea fiscala", a declarat Blanculescu. "In mod normal, profiturile in acest sector nu pot depasi 10%", a precizat acesta.
REACTIE
Brutarii considera ca o reducere cu 20% a pretului painii este prea mare, dupa cum a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN.Citește pe Antena3.ro