x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PMR, sub lupa SRI

PMR, sub lupa SRI

de Radu Tudor    |    31 Oct 2005   •   00:00
PMR, sub lupa SRI

Serviciile secrete ancheteaza inca din 2003 modul in care PMR a facut afaceri in Programul "Petrol contra hrana".

Potrivit unor informatii oficiale, din anul 2003, serviciile secrete au inceput anchetarea modului in care unele firme romanesti sunt implicate in derularea Programului "Petrol contra hrana", aprobat de ONU. Guvernul irakian, condus de Saddam Hussein, a eludat in mare parte acest program, alocand cantitati de petrol mult mai mari decat cele aprobate de ONU. Suspiciunea, in mare parte confirmata, a fost aceea ca Saddam primea o parte din banii rezultati din vanzarea petrolului la pretul pietei internationale.

FONDURI. Suma suspectata a fi fost spalata in acest fel de Saddam se ridica la 2 miliarde de dolari in ultimii 10 ani. Trebuie amintit ca si functionarii ONU implicati in derularea acestui program au acceptat mita pentru a inchide ochii la actele grave de coruptie. Un fost ambasador francez la ONU a fost deja arestat in aceasta ancheta, iar fiul secretarului general al ONU, Kofi Annan, este si el sub investigatie. Pe lista beneficiarilor afacerilor ilegale cu petrol ale lui Saddam Hussein apare si numele Partidul Muncitoresc Roman (PMR). Formatiunea politica a primit 5,5 milioane de barili din partea fostului regim irakian.

AFACERE. Secretarul general al PMR, Ion Cristian Nicolae, a fost de mai multe ori la Bagdad in timpul regimului Saddam Hussein, avand legaturi stranse cu Partidul Baas Arab Socialist. Se pare ca petrolul nu a ajuns niciodata in Romania, el fiind vandut direct pe pietele internationale. O parte din bani s-a intors direct in buzunarele lui Saddam, iar PMR a beneficiat de un comision consistent drept "ajutor fratesc". PMR se considera continuatorul Partidului Comunist din Romania (PCR). Acum exista suspiciunea foarte serioasa potrivit careia o buna parte din banii obtinuti astfel de Saddam este acum folosita de loialistii fostului regim pentru finantarea miscarilor insurgente de pe teritoriul Irakului.
SRI a intocmit un dosar consistent privind legaturile PMR cu regimul Saddam Hussein, care se afla de aproape doi ani la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii romani vor putea abia acum verifica toate informatiile, prin cooperarea cu actualul Guvern democratic irakian si cu echipa de investigatori ai ONU.

×
Subiecte în articol: economic saddam