Sumele puse la dispoziţia fermierilor prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru reabilitarea reţelei secundare de irigaţii din România vor fi de şapte ori mai mari decât cele atribuite în perioada 2007-2013, ajungând la circa 430 de milioane de euro. “Avem fonduri europene pentru toată infrastructura secundară a sistemului de irigaţii la nivel naţional. Dacă în perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, în următorul PNDR, am mărit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur că şi în această perspectivă actualul program nu ne-a mulţumit, astfel că astăzi avem contracte semnate şi în faza de investiţii în valoare de 140 de milioane de euro”, a declarat, la Tulcea, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta a spus că numai în judeţul Tulcea sunt în fază de implementare 9 contracte în valoare totală de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafaţă de 9.200 de hectare.
“Sigur că este insuficient, dar în următorii ani putem reabilita întreaga infrastructură secundară a sistemului de irigaţii. Pe infrastructura primară nu avem voie să intervenim prin Regulamentul de Dezvoltare Rurală”, a menţionat ministrul.
Preţul apei scade cu 30%
Reabilitarea sistemului de irigaţii este necesară în contextul în care staţiile de irigaţii sunt vechi, au consum foarte mari de energie, iar pierderile enorme din sistem sunt acoperite de fermieri. “Vrem să-i sprijinim pe fermieri pentru a avea costuri mai mici. Preţul apei finale a scăzut în acest an cu până la 30%, datorită faptului că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare poate cumpăra energie electrică de pe OPCOM. În această primăvară, ANIF a cumpărat energie cu 160-170 MWh, în timp ce anul trecut a achiziţionat energie la un preţ de 235-240 de lei pe MWh”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Bani mai mulţi şi pentru comunităţile locale
Constantin a anunţat că fondurile alocate dezvoltării comunităţilor rurale din România prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL) vor ajunge în perioada 2014-2020 la 625 de milioane de euro.
“Suma care se va aloca în perioada 2014-2020 pentru GAL-uri va fi de 625 de milioane de euro, în comparaţie cu suma avută la dispoziţie până acum de 450 de milioane de euro. Sumele au crescut foarte mult, pentru că acordăm o importanţă sporită acestui concept. Entităţile publice care până acum aveau acces la investiţii de 200.000 euro nerambursabili vor putea accesa sume de 400.000 de euro”, a declarat ministrul Agriculturii. Prin GAL-uri se încearcă acoperirea zonelor care nu au făcut investiţii prin măsura care viza renovarea satelor.
Citește pe Antena3.ro