Omul de afaceri Paszkany Arpad, patronul echipei de fotbal CFR Ecomax Cluj, va fi cercetat penal pentru distrugere calificata. Scandalul imobiliar de langa Cluj, in care acesta e implicat, dureaza de ani in sir.
Paszkany Arpad, un cunoscut om de afaceri clujean, care este si patronul echipei de fotbal CFR Ecomax, va fi cercetat penal pentru distrugere calificata. El se apara, sustinand ca acuzatiile la adresa lui ascund interese economice importante. In urma cu o luna, muncitorii firmei Polus Transilvania SA, administrata de Paszkany, au intrat cu buldozerele pe un teren din apropierea Clujului, numit "Sapca Verde". Pe respectivul teren, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) avea o inestimabila banca de soiuri de plante, unica in tara. Conducerea universitatii considera abuziva aceasta actiune, motiv pentru care a depus o plangere penala impotriva lui Paszkany Arpad. MOBILUL SCANDALULUI. Muncitorii de la Polus au inceput, la 28 iunie, decopertarea terenului in suprafata de 35 de hectare pentru a construi acolo un mare centru comercial, a carui valoare este estimata la 140 de milioane de euro. Pamantul face insa obiectul unui dosar care in acest moment se afla pe rol la Tribunalul Arges. Reprezentantii USAMV sustin, pe de o parte, ca judecatorii Curtii de Apel Craiova au emis o sentinta care atesta faptul ca universitatea are drept de proprietate asupra terenului, iar, de cealalta, Paszkany spune ca a actionat in virtutea unei ordonante de urgenta. Potrivit acesteia (Legea 119/5 mai 2005, art. 19), orice persoana care detine un act de proprietate asupra unui teren are dreptul sa se apuce de construit chiar daca pamantul face obiectul unui proces. POVESTE VECHE. Potrivit plangerii depuse la Parchet, Paszkany Arpad s-ar fi folosit, in actiunea de ocupare a terenului, de un contract incheiat intre Polus Transilvania SA si Agroindustriala SA, de la care a cumparat terenul in 1999 (n. r. - firma comerciala primind la randul ei pamantul de la Statiunea Didactica Manastur, administrata de USAMV, printr-un ordin al fostului prefect de Cluj, Alexandru Farcas). Conducerea universitatii mai precizeaza ca in anul 2000 administratorul Agroindustriala SA, Cristian Istratescu, a fost condamnat la inchisoare, pentru tranzactia respectiva, fiind gasit vinovat pentru fals si uz de fals. "Cazul Polus" a constituit, in perioada in care Ovidu Grecea era sef al Corpului de Control al Guvernului Radu Vasile, una dintre principalele teme de stat impotriva fostului sef al FPS, Radu Sarbu, acuzat in nenumarate randuri de implicare in atribuirea abuziva a respectivului teren catre investitorul clujean. Avocatii USAMV au mai cerut, inainte de depunerea acestei plangeri penale, emiterea unei ordonante presedintiale de oprire a lucrarilor la centrul comercial Polus, iar printr-o alta actiune au solicitat anularea autorizatiei de construire emisa de Primaria Floresti. Astfel ca, in urma demersurilor lor, autorizatia a fost suspendata, iar lucrarile, oprite pana cand Justitia se va pronunta asupra corectitudinii si legalitatii contractului dintre Polus si Agrindustriala SA.Citește pe Antena3.ro
CONCILIERE
|
Presedintele Trigranit, Demian Sandor, a trimis USAMV un fax in care se spune ca tranzactia din 1999 s-a facut in mod legal si ca terenul a fost cumparat la cel mai bun pret al vremii, a explicat Mircea Grigoras. Acesta s-a aratat dispus sa-si trimita un reprezentant care sa se aseze la masa negocierilor cu conducerea USAMV, deoarece Trigranit nu doreste conflicte cu nici o institutie, ci "vrea doar sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Clujului".
|