x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta, după întâlnirea cu FMI: Florin Georgescu a negociat extensia deficitului cu 0,35%, la 2,25%

Ponta, după întâlnirea cu FMI: Florin Georgescu a negociat extensia deficitului cu 0,35%, la 2,25%

de Mediafax    |    07 Mai 2012   •   06:45
Ponta, după întâlnirea cu FMI: Florin Georgescu a negociat extensia deficitului cu 0,35%, la 2,25%

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discutiilor din Parlament cu delegatia FMI, BM si CE, ca Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, 'o extensie de 0,35% din PIB'.

'S-a negociat de catre domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficienta pentru a acoperi proiectele absolut esentiale', a explicat premierul desemnat.

Intrebat despre noua tinta, de 2,25%, Ponta a replicat ca este mult sub 3%. 'Oricum mult sub 3%, acea limita de 3% de pe ESA nu va fi in niciun ca si in nicio varianta depasita', a asigurat Ponta.

Ponta si Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finantelor, s-au intalnit, in aceasta dimineata, cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Negocierile care au avut loc cu FMI, la sfarsitul saptamanii, s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.

Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, declara, sambata, Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.

"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", adauga Georgescu.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

×