x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Precizare de la Erste Group Bank AG

Precizare de la Erste Group Bank AG

02 Noi 2011   •   12:04

Pierderea anuntata de catre Erste Group pentru primele noua luni din 2011 (973 mil. euro) a survenit in urma masurilor luate in 10 octombrie 2011 (amortizarea fondului comercial din Ungaria si Romania, constituirea de provizioane suplimentare in Ungaria, modificarea portofoliului CDS la valoarea justa).

Ajustarea portofoliului CDS la valoarea justa a fost determinata de volatalitatea pietelor financiare si de capital, care a condus si la revizuirea strategiei noastre de afaceri cu aceste instrumente financiare. Anterior, portofoliul CDS a fost evaluat drept garantii financiare si inregistrat pana la maturitate, fara a fi tranzactionat. De aceea, este nefondata orice suspiciune privind asa-zise ''jonglerii financiare''.

Mai mult, managementul Erste Group a returnat voluntar 35% (respectiv 1,9 mil euro) din bonusul aferent anului fiscal 2010, proportional cu impactul asupra profitului din 2010, in urma acestor masuri care au avut impact si asupra profitului din 2010.

Nici Erste Group Bank AG si nici Andreas Treichl nu sunt investigati pentru frauda. Singura investigatie in curs este cea a Autoritatii Pietelor Financiare din Austria (FMA), conform unei proceduri standard a acesteia in astfel de situatii. FMA doreste sa clarifice daca impactul masurilor din 10 octombrie a fost cunoscut mai devreme si ca atare daca ar fi trebuit comunicat mai devreme, astfel incat investitorii in actiunea Erste sa fie corect si din timp informati. Suntem convinsi ca deciziile noastre au fost luate respectand in totalitate regulile pietei de capital si in concordanta cu principiile de informare corecta si la timp a investitorilor.

Totodata subliniem ca relatiile dintre Erste Group, in calitate de actionar majoritar al BCR, si actionarii minoritari - societatile de investitii (SIF-uri) - au fost in permanenta de buna colaborare. Decizia privind amanarea listarii BCR a fost luata de comun acord de catre Erste Group si SIF-uri, si respectand contractele in vigoare, ca de altfel toate deciziile privind BCR. Ca urmare, este ilogic si neavenit sa fie etichetata drept "scandal" o decizie luata de comun acord si respectand legea.
Mai mult, in urma acestor masuri care au avut impact si asupra profitului din 2010, managementul Erste Group a returnat voluntar 35% (respectiv 1,9 mil euro) din bonusul aferent anului fiscal 2010, proportional cu impactul asupra profitului din 2010.

Nici Erste Group Bank AG si nici Andreas Treichl nu sunt investigati in prezent pentru frauda. Singura investigatie in curs este cea a Autoritatii Pietelor Financiare din Austria (FMA) care doreste sa elucideze daca impactul masurilor din 10 octombrie a fost cunoscut mai devreme si ca atare daca ar fi trebuit comunicat mai devreme, astfel incat investitorii in actiunea Erste sa fie corect si din timp informati. Este procedura FMA standard in astfel de situatii, suntem convinsi ca deciziile au fost luate respectand in totalitate regulile pietei de capital si in concordanta cu principiile de informare corecta si la timp a investitorilor.

In ceea ce priveste relatiile dintre Erste Group, in calitate de actionar majoritar al BCR, si actionarii minoritari - societatile de investitii (SIF-uri) - acestea au fost in permanenta de buna colaborare. Decizia privind amanarea listarii BCR a fost luata de comun acord de catre Erste group si SIF-uri, si respectand contractele in vigoare. O decizie luata de comun acord si respectand legea este ilogic sa fie considerata drept scandal.

×