x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premii cât alocația copiilor, la loteria bonurilor fiscale

Premii cât alocația copiilor, la loteria bonurilor fiscale

de Andreea Stroe    |    13 Mai 2015   •   14:37
Premii cât alocația copiilor, la loteria bonurilor fiscale
Sursa foto: Victor Stroe

De azi, cine s-a înscris în cursa bonurilor fiscale ar trebui să-și primească banii câștigați în maximum două luni. Doar că ceea ce părea o inițiativă bună, care i-a însuflețit pe români, atinge acum proporțiile unei decepții.

Cu un premiu de 1 milion de lei, care se împarte la peste 15.000 de deținători de bonuri fiscale, profitul coboară sub 60 lei. O astfel de sumă nu prea mai justifică efortul de a stoca atâta maculatură şi de a depune la ANAF bonurile. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, lasă de înțeles că pe viitor datele loteriei se vor schimba. În primul rând s-ar părea că se intenționează ca doar 100 de bonuri să fie câștigătoare la următoarele trageri. Variantele luate în calcul pentru următoarele extrageri sunt: în iunie pentru două luni, aprilie și mai, iar în iulie pentru iunie. Din august se intră în normal, cu extrageri lunare.

Cu impozit, fără impozit?
Încă nu e clar dacă premiile se impozitează, dar ordonanța care reglementează Loteria bonurilor fiscale face referire la legea după care se calculează birurile aferente câștigurilor la jocurile de noroc. La acestea, impozitarea intervine de la pragul de 600 lei.
Deci, dacă e să ne luăm după acest aspect, nu se pune problema impozitării la profiturile sub această sumă de care vorbim acum. După ultimele date ale Ministerului de Finanțe, Capitala este în top, cu aproape 2.000 de bonuri înregistrate.

Ce se câştigă la alţii
Portugalia: fondul de premii este de 60 de maşini pe an, cu o valoare cumulată de 5,4 milioane de euro. Marele premiu este un Audi A4.
Slovacia: mari sume de bani, apartamente şi autoturisme
Malta: de 100 de ori valoarea bonului
Grecia a anunțat că va organiza o astfel de loterie.
 

×
Subiecte în articol: loteria bonurilor fiscale