x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Prima Casă”: Normele mai întârzie

“Prima Casă”: Normele mai întârzie

de Florina Zainescu    |    29 Mai 2009   •   00:00
“Prima Casă”: Normele mai întârzie

Bancherii şi guvernanţii au viziuni diferite asupra mărimii dobânzii şi avansului pe care ar trebui să le plătească cei care vor să-şi cumpere prima casă cu garanţie de la stat.



Reprezentanţi ai CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BCR s-au întâlnit ieri cu premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre programul "Prima Casă".

O discuţie tehnică, în urma căreia nu s-a stabilit nimic concret. Bancherii au declarat că programul este "foarte bun" şi că Executivul a venit cu "lucruri pozitive"... Doar că Banca Naţională ar trebui să modifice normele de creditare înainte de a se vorbi despre dobânda mică şi avansul de maximum 5% pe care le doreşte Guvernul.

DISCUŢII
Guvernatorul Isărescu i-a asigurat pe reprezentanţii băncilor comerciale interesaţi de programul guvernamental "Prima Casă" că, în caz de neplată a ratelor aferente unui credit, instituţiile lor vor primi imediat garanţia de la Fondul de Garantare pentru IMM-uri. Iar premierul Boc a spus că se doreşte stabilirea detaliilor tehnice pentru punerea în aplicare, astfel încât programul să fie unul flexibil, eficient şi rapid, iar o persoană care vrea să acceseze un astfel de credit să ştie unde se adresează, cât o costă şi care sunt obligaţiile sale.

Însă s-a stabilit doar că cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului "Prima Casă" vor beneficia de TVA redusă de 5%. Lucrurile au rămas în aer în ceea ce priveşte detalii importante ale programului, cum ar fi dobânda la care beneficiarii programului "Prima Casă" vor lua creditul ipotecar şi avansul pe care aceştia ar trebui să-l dea. Guvernul ar vrea o dobândă foarte mică, catalogată drept "science fiction" de unii bancheri şi un avans la fel de mic, de maximum 5%.

Una peste alta, cei care speră să-şi ia credit ipotecar cu garanţie de la stat mai au de aşteptat. Până în iulie, promite Guvernul. Prin programul "Prima Casă" statul va garanta în totalitate valoarea creditelor şi întregul risc al împrumutului în limita sumei de 60.000 de euro.

"Stimulaţi" de "Prima Casă", notarii au anunţat că vor reduce cu circa 30% onorariile pentru încheierea actelor de vânzare/cumpărare şi pentru autentificarea contractelor de ipotecă.

×
Subiecte în articol: casa economic prima casă prima cas