x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primarii trebuie să-şi plătească datoriile până in iunie

Primarii trebuie să-şi plătească datoriile până in iunie

de Vali Blanaru    |    10 Mar 2013   •   21:42
Primarii trebuie să-şi plătească datoriile până in iunie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Autorităţile locale au cumulat plăţi restante mai vechi de 90 de zile în valoare de 1,18 miliarde de lei
Plata arieratelor la nivelul autorităţilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o condiţie pentru ca România să intre în board-ul FMI în luna iunie, când ar trebui făcută evaluarea acordului stand-by de tip preventiv, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, citat de Antena 3.

“Arieratele sunt de 1,18 miliarde la nivelul autorităţilor locale, faţă de 840 milioane la sfârşitul lunii decembrie. Mai sunt şi alte plăţi restante care se apropie de termenul de 90 de zile şi care vor deveni arierate şi vor trebui plătite. Noi avem o prevedere foarte clară în acordul cu FMI, nu intrăm în board în iunie dacă nu îndeplinim această condiţie”, a spus Liviu Voinea.   Ministrul a precizat că este şi interesul statului să plătească datoriile astfel încât economia să funcţioneze.   “Vineri s-a publicat Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern care cere plata arieratelor care au cheltuieli din surse bugetare. E normal să plăteşti tocmai pentru a nu falimenta firmele, iar statul împrumută autorităţile locale cu 800 milioane de lei pe cinci ani tocmai pentru a susţine acest demers”, a spus ministrul delegat pentru buget. 

Premierul Victor Ponta a declarat joi că ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul său, în ciuda criticilor preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.   Reacţia premierului intervine după ce şeful CJ Constanţa şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o circulară despre care a spus că a fost transmisă de ministrul delegat pentru buget, prin care se cere achitarea cu prioritate a arieratelor (plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) cu bani de la programele de dezvoltare locală şi a proiectelor care necesită cofinanţare locală.  “Autorităţile locale au datorii către prestatorii de diverse contracte, cei care au efectuat lucrări. Plata de care vorbim este din bani de la Guvern către autorităţi locale, de aceea ministrul bugetului, care dă banii la autorităţile locale ca să plătească, bănuiesc că e normal să şi spună: «eu ţi-i dau, te rog frumos plăteşte pe arierate»“, a explicat Ponta. 

 Primăriile, înglodate în datorii
Arieratele unor primării sunt mult mai mari decât veniturile proprii şi acestea nu vor putea rambursa în cursul anului 2013 creditul de trezorerie pentru stingerea datoriilor, spunea la finele lunii ianuarie Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
 Oficialul FMI a apreciat că, dacă măsurile speciale prevăzute în premieră în legea bugetului de stat pe 2013 vor fi implementate corect, autorităţile vor reuşi să elimine arieratele administraţiei locale până la finalul anului 2013. 
 “Pentru finalul acestui an ţinta este aproape de zero, dar la sfârşitul anului 2012 ţinta era de 300 milioane lei, iar nivelul lor a fost de 840 milioane lei, dar oricum un nivel mai bun decât 1,3 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2012. Ca o precondiţie pentru evaluarea acordului, am cerut Guvernului să atingă ţinta din decembrie 2012, iar apoi să le elimine, dacă este posibil până la finalul anului 2013”, a precizat şeful Misiunii FMI. 
 Delegaţia FMI, care a efectuat în ianuarie a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România, a anunţat că va cere board-ului prelungirea acordului cu trei luni, deoarece au existat unele ratări de ţinte la finele anului 2012 şi pentru că au existat întârzieri, în special în ceea ce priveşte reformele structurale.

×