x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primii cumpărători ai Oltchim. Chimcomplex, printre câştigători

Primii cumpărători ai Oltchim. Chimcomplex, printre câştigători

de Adrian Stoica    |    19 Oct 2017   •   18:18
Primii cumpărători ai Oltchim. Chimcomplex, printre câştigători
Sursa foto: LIVIU POPESCU

Companiile Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group, ambele din România, şi Fondul de investiţii anglo-american White Tiger Wealth Management Ltd. au achiziţionat pachete de active ale Combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti. Oltchim a încheiat sau preconizează că va încheia în această săptămână contracte de vânzare de active cu Chimcomplex pentru pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7, cu Dynamic Selling Group pentru pachetul nr. 6 de active şi cu White Tiger Wealth Management cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a fost scos la vânzare prin nouă pachete de active, a căror valoare totală de piaţă este de 293,728 milioane de euro. Preţul de pornire a vânzării a fost de 307 milioane de euro.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli.

Reprezentanţii Oltchim vor avea discuţii şi cu alţi ofertanţi, estimându-se că procesul de privatizare se va încheia în 2018. "Finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor", se mai precizează în comunicatul transmis de consorțiul de administratori judiciari Rominsolv - BDO Business Restructuring.

Reţeta clasică a falimentului

În mai 2014, administratorii judiciari ai Oltchim i-au dat în judecată pe Roibu și pe alți foști șefi ai combinatului, cerând atragerea răspunderii acestora pentru intrarea în insolvență a societăţii. Procesul este încă pe rol, fostului director general Constantin Roibu şi altor persoane din conducerea combinatului solicitându-li-se despăgubiri de 500 de milioane de euro. Cauzele care au condus la insolvenţa Oltchim, indicate în raportul de insolvenţă, sunt măsurile manageriale neadecvate, tranzacţiile comerciale cu firme controlate direct sau indirect de management, investiţiile ineficiente şi remunerarea nonperformanţei.

Rezultatul net al companiei în semestrul I 2017 a înregistrat o evoluţie ascendentă comparativ cu cel din semestrul I 2013, respectiv de la o pierdere de 33,6 milioane de euro, la profit de 6,1 milioane euro.


 


 



 

×
Subiecte în articol: Oltchim.