x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Problema creditelor în franci, încă fără soluţie

Problema creditelor în franci, încă fără soluţie

de Alina Botezatu    |    10 Iul 2015   •   21:11
Problema creditelor în franci, încă fără soluţie
Sursa foto: Adrian Manolache

Situaţia clienţilor cu credite în franci elveţieni este departe de a fi clarificată. În lipsa unei legi a conversiei creditelor din valută în lei, băncile folosesc orice mijloace ca să nu le reducă nivelul ratelor.

Ca urmare a acestei reticenţe a băncilor, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului a început, săptămâna aceasta, un control tematic (privind măsurile de reglare a deficienţelor) la băncile care au acordat credite în franci elveţieni.

Cătălin Voivozeanu, reprezentantul Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare (reprezintă 1.500 de persoane), susţine că, pentru a rezolva situaţia celor cu credite în franci elveţieni, băncile discută doar variantele individuale propuse de ele şi că singura soluţie ar fi adoptarea unei legi de conversie a creditelor din valută în lei, prin care băncile implicate să îşi asume o parte din vină pentru creditarea din 2006-2008 şi să împartă o parte din povara creditului.

În acea perioadă, datorită unui curs mediu de 2,24-2,32 lei pentru un franc elveţian, băncile au încurajat creditarea în această monedă. Criza a dus la o explozie a francului, care a ajuns, în prezent, la peste 4,2 lei.

Aproximativ 65.000 de români aveau, la 1 ianuarie, credite în franci elveţieni, dintre care aproape 36.550 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestora. Alte 20.000 de astfel de credite au fost externalizate către recuperatori, în ultimii ani.
 

×
Subiecte în articol: franci credite bănci solutii bancare