x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii agricoli vor avea spaţii amenajate special în pieţe

Producătorii agricoli vor avea spaţii amenajate special în pieţe

de Elena Stan    |    06 Feb 2013   •   20:02
Producătorii agricoli vor avea spaţii amenajate special în pieţe
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Autorităţile vor să stârpească intermediarii şi samsarii de legume şi fructe din pieţe şi oboare
Producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţe spaţii amenajate special pentru ei. Producătorii vor avea acces în aceste zone pe baza cardului de acces, însoţit de certificatul de producător şi de carnetul de comercializare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Aceste spaţii vor ocupa cel puţin 20% din totalul spaţiilor de vânzare existente, fiind delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse. Cardul de acces în pieţele agroalimentare este netransmisibil şi se acordă producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate. Pentru eliberarea certificatului de producător se percepe o taxă stabilită de unităţile/subdiviziunile administrativ teritoriale, în condiţiile legii, valabilitatea acestuia fiind de un an calendaristic.  

Cum obţii carnetul de comercializare
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se eliberează solicitanţilor de primarii comunelor, oraşelor, municipiilor  şi sectoarelor municipiului Bucureşti, semnat şi ştampilat de primar. În carnetul de comercializare producătorii îşi vor nota zilnic vânzările. Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va avea forma dreptunghiulară, cu dimensiunile de 200x100 mm şi este alcătuit din foi fixe, autocopiative, tipărit în carnete de 100 file a trei exemplare, prevăzute cu element de siguranţă, seria fiind reprezentată de indicativul rutier al judeţului, iar numărul codificat din şase cifre. De asemenea, în pieţe, târguri şi oboare trebuie să existe spaţii destinate exclusiv operatorilor economici, aceştia fiind obligaţi să emită bon fiscal, potrivit proiectului de ordonanţă. Lista certificatelor de producător din fiecare judeţ, actualizată permanent, va fi disponibilă pe site-ul MADR.

Sancţiuni
Nealocarea producătorilor agricoli a unor spaţii de cel puţin 20% din suprafaţa pieţelor pentru vânzarea în exclusivitate a produselor, indiferent de forma de administrare publică sau privată, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 15.000 şI 20.000 de lei. Neconsemnarea de producător în borderou a unei vânzări către un operator economic se sancţionează cu amendă de 10.000 de lei. De asemenea, dacă producătorul nu are atestatul sau cetificatul de producător poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei, potrivit proiectului de lege. Operatorii economici care transportă produse agricole fără acte vor fi sancţionaţi cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei, confiscarea cantităţii de produse din sectorul agricol transportate, precum şi a mijlocului de transport.

Evaziune fiscală
Conform notei de fundamentare pentru proiectul de ONG elaborat de Ministerul Agriculturii, în ultima perioadă s-au constatat mai multe disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţilor comerciale cu produse din sectorul agricol care duc, printre altele, la evaziune fiscală, presiuni speculative asupra preţurilor produselor la consumatorul final, concurenţă neloială între actorii din piaţă persoane fizice şi comercianţi care substituie calitatea de producător agricol şi un deficit de competitivitate al produselor autohtone faţă de produse provenite din ţări terţe.Tot pentru a preveni aceste disfuncţionalităţi, Ministerul a iniţiat un alt proiect de act normativ prin care se interzice comerţul cu legume şi fructe de import în pieţele agroalimentare.

×