x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii români, afectaţi de embargoul rusesc

Producătorii români, afectaţi de embargoul rusesc

de Elena Stan    |    11 Aug 2014   •   20:45
Producătorii români, afectaţi de embargoul rusesc
Sursa foto: BAS CZERWINSKI/EPA/Intact Images
Multe din tirurile cu produse care urmau să ajungă la ruşi ar putea ajunge pe piaţa românească
Producătorii români de legume şi fructe se tem că vor înregistra pierderi ca urmare a resticţiei temporare impusă asupra unor importuri de produse agricole şi alimentare de Rusia statelor memebre ale Uniunii Europene şi SUA. Aceştia se tem că piaţa autohtonă va fi invadată de produsele care ar fi trebuit să ajungă pe piaţa rusă. “Producătorii români de legume şi fructe cer Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care aceştia le înregistrează în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene”, a declarat Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. Tănase a spus că producătorii de legume şi fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre Comunităţii Europene, au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români. Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federaţia Rusă spre ţările UE, iar o parte vor lua calea pieţei de desfacere din România.

Situaţia fusese anticipată săptămâna trecută de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.  “România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013”, a spus vicepremierul Constantin. Nu acelaşi lucru se poate spune despre piaţa românească formată de peste 20 de milioane de consumatori. Constantin spunea că posibile efecte ar putea apărea, în timp, pe piaţa internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din ţările care exportă masiv în Rusia.

Pagube de sute de milioane de euro

Aurel Tănase a mai spus că Ministerul Agriculturii ar trebui să demareze urgent procesul de evaluare a pagubelor pe care le vor înregistra producătorii de legume şi fructe, astfel încât până vineri să fie finalizat acest proces. “Noi nu cerem de la minister (MADR – n.r.) pentru că suntem convinşi că nu au, există şi alte probleme în România, nu numai ale noastre. Noi cerem ca măsurile compensatorii care se vor aplica pentru ţările Comunităţii Europene, pentru Olanda, pentru Franţa, Grecia şi pentru Italia să fie aplicate şi în România. Noi nu suntem paria”, a spus Barbu Valentin, preşedinte al Asociaţiei de Pomicultură din România.

Acesta a menţionat că o altă problemă o reprezintă situaţia fermelor care au accesat fonduri UE şi au în derulare proiecte, iar pentru acestea există o serie de cerinţe privind performanţa economică. Producătorii de legume-fructe au declarat că în prezent nu se pot face estimări exacte cu privire la pierderile pe care le vor înregistra, deşi Aurel Tănase a avansat sume de sute de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile de producţie.

Embargoul va dura un an
Rusia a decretat o “interdicţie totală” a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei, a anunţat săptămâna trecută premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP şi Reuters. Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a interzis pentru un an importurile de produse agricole şi alimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei.

Decizia Rusiei i-a îngrijorat pe toţi producătorii din statele UE care caută soluţii pentru reducerea pierderilor. Recent Varşovia a cerut Washingtonului deschiderea pieţei americane pentru merele care nu mai pot fi livrate în Rusia. Polonia este cel mai mare producător de mere din Europa, iar 50% din producţie este destinată pieţei din Rusia.

×