Asigurarea obligatorie a caselor ii nemultumeste pe asiguratori, care doresc modificarea proiectului de lege. Posibilitatea aplicarii de la 1 ianuarie este incerta.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor in Romania a fost definitivat si avizat de Comitetul Director de Asigurare la Dezastre si urmeaza sa fie prezentat ministrului Administratiei si Internelor. "Eu sustin in continuare initiativa Guvernului de a reglementa si implementa un sistem de asigurare a locuintelor, pentru ca situatia Romaniei este cu totul deosebita fata de cea a majoritatii statelor membre din cel putin doua puncte de vedere", considera Angela Toncescu, noul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Ea considera ca Romania este extrem de expusa la riscul de cutremur si inundatii. "In al doilea rand, numarul celor care si-au asigurat locuintele din proprie initiativa este foarte redus, astfel ca expunerea locuintelor din Romania este foarte mare", precizeza Toncescu. PROBLEME. Membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) afirma ca actuala forma a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu este aplicabila. "Ne aratam disponibilitatea de colaborare cu autoritatile statului pentru realizarea unui proiect de act normativ viabil pentru toate partile implicate", se arata intr-o scrisoare adresata primului-ministru si semnata de reprezentantii a 12 companii de profil, printre care se numara Allianz-Tiriac Asigurari, Asiban, Asirom, Astra, Generali sau BCR Asigurari. LEGE. Reglementarile privind asigurarea obligatorie a locuintelor vor fi aprobate de Executiv prin ordonanta de urgenta pana la 15 august, a declarat ieri deputatul PD Radu Catalin Dragus, membru in Comisia de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor. "In urma discutiilor cu reprezentantii asiguratorilor, este clar ca proiectul de act normativ necesita modificari, dar speram sa le finalizam in urmatoarele saptamani. Documentul va fi adoptat de Executiv pana la 15 august pentru a intra in vigoare la inceptul anului 2007", a adaugat Dragus, prezent la o dezbatere organizata de Asociatia pentru Initiative Civice. Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, este declarat sceptic in privinta termenului avansat, considerand ca proiectul de act normativ in forma actuala este inaplicabil, iar eventualele modificari necesita timp. "Continutul actului normativ va depinde si de rezultatele unui studiu initiat de Ministerul Administratiei si Internelor privind nivelul cotatiilor de reasigurare a riscurilor de catastrofe naturale", a spus Constantinescu.
|
OBLIGATIVITATE
"Romania este extrem de expusa la riscul de cutremur. Numarul celor care si-au asigurat locuintele din proprie initiativa este foarte redus, astfel ca expunerea locuintelor din Romania este foarte mare" Angela Toncescu, presedinte CSA |
Citește pe Antena3.ro