Televiziunile, radiourile si cablistii vor trebui sa plateasca 66 de milioane de euro pe an organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor.
Reprezentantii operatorilor de cablu, ai televiziunilor si radiourilor au transmis un protest comun fata de Ordonanta de Urgenta 123/2005 care reglementeaza plata drepturilor de autor. In caz ca va intrebati ce are cablul cu autorii, actul normativ cu pricina le-a permis organismelor de gestiune colectiva (OGC) a drepturilor de autor sa ceara 17% din cifra de afaceri a companiilor de cablu tv, 15,4% in cazul televiziunilor si 12,8% in cazul radiourilor. Asta inseamna ca acele sapte OGC-uri romanesti vor incasa anual 34 milioane de euro de la cablisti, 30 milioane de euro de la televiziuni si 2,6 milioane de euro de la radiouri. Primul efect al noilor reglementari va fi scumpirea abonamentelor la cablu in aproximativ doua luni. "Aceste schimbari se vor reflecta in pretul abonamentului la cablu, provocand o crestere de 15%. Impactul este cu atat mai mare asupra celor 3,5 milioane de clienti cu cat, de curand, a fost introdusa si cota TVA de 19%", a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu. Marea problema este ca OUG 123 elimina limitele maxime in cazul procentelor pe care cablistii, televiziunile si radiourile trebuie sa le plateasca OGC-urilor.Citește pe Antena3.ro
DREPTURI
|
OUG 123/ 2005 reintroduce si dreptul interpretilor privind prestatia in audiovizual, desi practica europeana opereaza cu prezumtia ca acestia cedeaza drepturile producatorilor. ARCA trage astfel un semnal de alarma in ce priveste posibilitatea limitarii dreptului legal la informare a publicului, prin diminuarea capacitatii televiziunilor si radiourilor de difuzare a unor programe.
|