x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafo, scutita de 17.000 miliarde

Rafo, scutita de 17.000 miliarde

27 Aug 2004   •   00:00

Datoriile istorice ale rafinariei Rafo Onesti urmeaza sa fie sterse, potrivit afirmatiilor publice facute acum cateva zile de catre liderul PD, Traian Basescu.

CATALIN BUDESCU

Datoria prezentata de omul politic, in dreptul rafinariei moldovene Rafo Onesti, in valoare de 17.000 de miliarde lei reprezinta suma care ar trebui stearsa viitoarei Companii Moldova - care ar include si rafinaria in cauza. La un pas de infiintare aceasta ar ingloba pe langa Rafo si companiile detinute de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender: Solventul Timisoara, Uton si Carom Onesti. Toate acestea au inregistrat debite totale catre stat in suma de 17.000 miliarde lei. Fiecare roman va urma sa scoata din buzunar aproape 8.000.000 lei pentru a se da curs planului controversatilor oameni de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov.

AVAS REACTIONEAZA. Chiar daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin vocea presedintelui institutiei, Mircea Ursache, a respins cererea de fuziune a ultradatoarelor companii Rafo si Carom Onesti, avand in principiu aceeasi pozitie cu a ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, care nici el nu a fost de acord cu aceasta fuziune - lucrurile par ca incep sa se schimbe.

Nu in bine insa, cum ar fi fost normal. Adica nu prin silirea achitarii neintarziate a datoriilor inregistrate de cativa ani a acestor societati, ci invers, prin renuntarea la ele.

"Stergerea si conversia datoriilor istorice, precum si esalonarea acestora reprezinta un proces normal, asociat privatizarii fiecarei societati comerciale, in special a celor cu probleme economice si financiare deosebite", a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS. El crede ca "fara aceasta masura, astfel de societati, in special colosi industriali, cu impact social si economic major, nu ar avea nici o sansa sa reziste pe piata, iar datoriile - nesterse - ar fi ramas ceea ce sunt de fapt, bani pe hartie, surse iluzorii de venit la bugetul statului.

Nu ar fi existat posibilitatea recuperarii lor", se arata intr-un comunicat de presa al AVAS. Comunicatul lui Ursache nu precizeaza insa de cand ar trebui sa fie acordata aceasta stergere a datoriilor.

CUM S-A AJUNS LA DATORIA URIASA

Acum pentru Rafo Onesti a fost demarata procedura de reorganizare judiciara pentru recuperarea unor datorii de 7.673 miliarde de lei (circa 204 milioane de euro) catre statul roman. Rafinaria a fost privatizata in 2001, cand 60% din pachetul de actiuni a fost cumparat de firma Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov si Canyon Servicos din Portugalia. De asemenea "suma istorica initiala care ar fi trebuit sa fie stearsa in momentul privatizarii era in jur de 4.000 de miliarde, dar pentru ca nu au fost respectate anumite prevederi, stergerea acestor datorii nu a mai fost facuta", ne-au precizat surse din cadrul AVAS. Ministerul Finantelor este cel care a cerut in instanta falimentul Rafo, dupa ce rafinaria a acumulat restante mii de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, Rafo mai are de dat inca 5.000 de miliarde de lei si companiei Petrom, in contul unor livrari de titei neachitate. Solutia fuziunii a fost lansata, in urma cu cateva luni, de fostul proprietar al Rafo, Corneliu Iacobov. Acesta a vandut rafinaria firmei Balkan Petroleum, care pare infiintata special pentru aceasta tranzactie. Acum Ovidiu Tender intentioneaza sa preia rafinaria din Onesti.

×
Subiecte în articol: economic miliarde rafo