x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Raport oficial: Grecia nu se poate salva fără un nou împrumut de la Comisia Europeană.

Raport oficial: Grecia nu se poate salva fără un nou împrumut de la Comisia Europeană.

09 Iun 2011   •   11:27
Raport oficial: Grecia nu se poate salva fără un nou împrumut de la Comisia Europeană.

Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) au elaborat un raport referitor la capacitatea Greciei de a-si putea gestiona singura criza datoriei externe. Spiegel.de noteaza ca raportul este sobru si conchide ca Atena nu se ma putea imprumuta fara costuri insuportabile de pe pietele de capital in 2012, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de un nou ajutor european.

Ministrii de finante europeni au estimat ca Grecia ar avea nevoie de inca 90 de miliarde de euro (pe langa cei 110 miliarde de euro contractati, in mai 2010, de la FMI si CE), pentru a-si acoperi deficitul bugetar in urmatorii trei ani. 30 de miliarde se presupune ca vor fi obtinuti din privatizari, ceea ce inseamna ca 'gaura' ce trebuie acoperita este de 60 de miliarde de euro.

Chiar si aceasta estimare se bazeaza pe o stopare a contractiei economiei grecesti in 2012 – dupa ce, anul acesta se asuma o scadere a PIB de 3,8%. Or raportul noteaza ca, dupa un start bun, Guvernul elen a oprit in ultimele luni motoarele reformelor menite a echilibra balanta fiscala si macroeconomica.

Pe de alta parte, FMI nu va putea elibera o noua transa de imprumut Greciei (darmite sa agreeze contractarea unuia nou), fara a-si incalca statutul, care prevede ca banii nu pot fi acordati unui stat despre care nu se stie, cu certitudine, ca isi va respecta obligatiile de plata asumate in urmatoarele 12 luni. Or Grecia nu mai este in postura de a emite garantii financiare credibile, se arata in raport.

Aceasta inseamna ca tot greul se va lasa pe seama statelor UE. Guvernele europene par sa agreeze solutia unui nou imprumut, pentru a evita falimentul efectiv al Greciei. Intrarea statului elen in incapacitate de plati va atrage, spun unii analisti, colapsul monedei/zonei euro, provocand o noua criza globala a pietelor financiare. Dar, guvernele trebuie sa treaca decizia de imprumut prin parlamentele tarilor respective, iar aici lucrurile sunt foarte complicate. In Bundestag (Parlamentul Germaniei), de pilda, opozitia impotriva ajutorarii Greciei a fost puternica si cu ocazia votarii imprumutului din 2010. Iar fara Germania, este greu de crezut ca resursele necesare sustinerii Greciei vor putea fi adunate.

×