Greşeala asigurătorilor, ca şi intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienţii că un produs ieftin înseamnă şi un produs prost, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). “Piaţa RCA este o piaţă care a crescut, dar problema este că nu cumperi pentru tine, ci pentru un terţ necunoscut pentru că nu ştii peste cine dai cu maşina. Noi când am ieşit pe stradă, pe drumul public, trebuie să fim conştienţi că devenim responsabili pentru orice accident. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi aceeaşi grijă când cumpărăm un produs pentru un terţ ca şi când l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-ţi cumperi o haină, te uiţi să fie o haină de calitate, să nu fie murdară. Când cumperi un RCA, nu te interesează ce este în spatele acestuia dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA-uri care acoperă despăgubirea. Tendinţa în RCA este să se cumpere produsul cu cel mai mic preţ. Greşeala pe care o fac asigurătorii, ca şi intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienţii că un produs ieftin înseamnă şi un produs prost”, a atras atenţia Negriţoiu.
Negriţoiu: le-am sugerat să scadă comisioanele
Şeful ASF a menţionat, totodată, că instituţia pe care o conduce le-a sugerat asigurătorilor să scadă costurile şi comisioanele în cazul RCA. “Asigurătorii stabilesc preţurile poliţelor obligatorii, în funcţie de risc. Calculele actuale trebuie să acopere riscul de accidente şi acoperirea daunelor. Pe noi ne interesează să fie acoperite daunele pentru posesorii de poliţe şi trebuie să fie acoperite la timp. Noi o să impunem asigurătorilor indicatori agregaţi ca ei să-şi facă o socoteală individuală pe poliţe, pe costuri şi pe încasări să poată să acopere daunele. Eu îmi propun să ajungem la un echilibru pe piaţa asigurărilor, înainte de ianuarie 2016”, a spus Mişu Negriţoiu.
Evaziune fiscală mare
Aproximativ 190.000 de dosare de daună RCA au fost deschise în primele opt luni ale anului, iar peste 86.000 de reclamaţii au fost depuse de către petenţi către ASF, potrivit Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). Recent, reprezentanţii societăţilor de service auto independente au transmis autorităţilor competente o sesizare în care atrăgeau atenţia că evaziunea fiscală în domeniul despăgubirilor RCA a depăşit valoarea de 57 de milioane de euro pentru aproape o treime dintre daune.
Citește pe Antena3.ro