Dupa 12 zile de recensamant au fost recenzate 8.387.153 de locuinte si 19.599.506 persoane, potrivit informarii transmise ieri de Institutul National de Statistica (INS). Primele rezultate ale recensamantului vor fi facute publice la sfarsitul lunii ianuarie 2012.
'Numarul de persoane recenzate nu este egal cu numarul de persoane cuprins in populatia stabila a Romaniei, deoarece nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii, persoanele din spatiile colective de locuit, persoanele recenzate prin structurile MApN, MAE, MAI etc., insa include parte din persoanele plecate din tara pe perioada indelungata', potrivit INS. Asadar, orice comparatie cu datele oficiale de la recensamintele din 1992, 2002 este irelevanta. O data cu inceperea recensamantului de anul acesta au aparut si problemele. Cea mai cunoscuta problema este cea legata de obligativitatea persoanelor de a-si da codul numeric personal recenzorului, refuzul fiind sanctionat cu amenda. La recensamantul de anul acesta, persoanele au avut posibilitatea de a-si declara dubla cetatenie, precum si apartenenta la o anumita etnie sau cult religios.
Mai multe organizatii neguvernamentale, nemultumite de modul de organizare si desfasurare a recensamantului populatiei si locuintelor, cer Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta asupra activitatii INS, a declaratAlexandru Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR). Acesta precizeaza ca recensamantul 2011 a fost marcat de neregularitati, inclusiv in zona colectarii informatiilor statistice etno-culturale.