Comisia Europeana (CE) a anuntat joi ca nu este exclus ca, in 2012, statele care au adoptat moneda euro sa intre intr-o noua recesiune, informeaza The Guardian, citand din declaratia comisarului european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn (foto). Vor fi inregistrate scaderi nu numai la cresterea economica (respectiv 0,5%), dar si in ceea ce priveste investitiile, consumul si cererea interna.
In cadrul unei prezentari, la Bruxelles, a previziunilor de toamna ale CE, Rehn a precizat ca, la nivelul UE, criza economica s-a oprit, dar exista riscul unei noi recesiuni daca nu se iau masurile necesare, transmite Agerpres. Acesta este 'ultimul apel la trezire', a declarat comisarul inainte sa adauge cateva cuvinte despre situatia actuala: 'Desi crearea de locuri de munca progreseaza in anumite tari, nici o imbunatatire reala nu este prevazuta in ceea ce priveste rata somajului in ansamblul UE. Cheia pentru relansarea cresterii si a crearii de locuri de munca este restabilirea increderii in sustenabilitatea fiscala si in sistemul fiscal si accelerarea reformelor pentru a intari potentialul de crestere al Europei'.
Intre timp, dinspre Grecia, tara puternic afectata de situatia economica actuala, au venit ieri vesti noi. Fraiele Guvernului au fost preluate de fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei, Lucas Papademos. Numele lui a fost ales de liderii celor doua partide principale – socialistul Giorgios Papandreou (Pasok) si Antonis Samaras (Noua Democratie, de dreapta).
Pozitionarea lui Papademos in fruntea Executivului elen, asa cum a fost joi prezentat de presa, a condus la un val de optimism in randurile populatiei, potrivit ziarelor locale, citate de The Guardian. Iar in Italia, a treia economie din zona euro, ziarul La Stampa scrie ca premierul Silvio Berlusconi a intrat in politica pentru a-si proteja propriile afaceri si tot din acest motiv va pleca din fruntea Guvernului. Berlusconi a promis ieri ca va renunta la sefia Guvernului dupa ce Parlamentul va vota cele 23 de pagini de reforme si a anuntat ca il va sprijini, ca succesor al sau, pe economistul Mario Monti, nominalizat recent senator pe viata. Monti nu va primi insa sustinere totala, de vreme ce Liga Nordului, principalul aliat al lui Berlusconi in ultimii zece ani, a respins ideea. Motivul? Monti 'nu face parte din majoritatea care a castigat alegerile in 2008'.
Previziuni sumbre
Potrivit previziunilor de toamna ale CE, se anticipeaza o stagnare a Produsul Intern Brut pentru acest trimestru si urmatoarele, iar perspectivele s-au deteriorat din vara. In 2012, cresterea anuala a PIB ar urma sa fie de 0,6% in UE si de 0,5% in zona euro. In 2013, cresterea anuala a PIB ar urma sa ramana modesta, la 1,5% din PIB, in UE, si de 1,3% in zona euro. Deficitul public ar urma sa creasca la 4,7% din PIB in UE si la 4,1% in zona euro in 2011, iar in 2012, deficitul ar urma sa fie de 3,9% in UE si de 3,4% in zona euro. Totodata, potrivit previziunilor, rata somajului ar urma sa se mentina in 2012 la nivelul actual, de circa 9,5%, iar inflatia va reveni sub nivelul de 2% in urmatoarele trimestre.