x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiune cu şi fără schimbare

Recesiune cu şi fără schimbare

de Anca Aldea    |    09 Noi 2011   •   21:00
Recesiune cu şi fără schimbare

Comisia Europeana (CE) a anuntat joi ca nu este exclus ca, in 2012, statele care au adoptat moneda euro sa intre intr-o noua recesiune, in­for­mea­za The Guardian, citand din de­cla­ratia comisarului european pentru Afa­ceri Economice si Mo­netare, Olli Rehn (foto). Vor fi inre­gistrate scaderi nu numai la cresterea economica (res­pectiv 0,5%), dar si in ceea ce priveste in­­ves­ti­tiile, consumul si cererea in­ter­na.

In cadrul unei prezentari, la Bruxelles, a previziunilor de toamna ale CE, Rehn a precizat ca, la nivelul UE, criza economica s-a oprit, dar exis­ta riscul unei noi recesiuni daca nu se iau masurile necesare, transmite Agerpres. Acesta este 'ultimul apel la trezire', a declarat comisarul inainte sa adauge cateva cuvinte despre situatia actuala: 'Desi crearea de locuri de munca progreseaza in anumite tari, nici o imbunatatire reala nu este prevazuta in ceea ce priveste rata somajului in ansamblul UE. Cheia pentru relansarea cresterii si a crearii de locuri de mun­ca este restabilirea increderii in sus­te­nabilitatea fiscala si in sistemul fiscal si accelerarea reformelor pentru a intari potentialul de crestere al Europei'.

Intre timp, dinspre Grecia, tara puternic afectata de situatia economi­ca actuala, au venit ieri vesti noi. Fra­ie­le Guvernului au fost preluate de fos­tul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei, Lucas Pa­pa­­demos. Numele lui a fost ales de li­de­rii celor doua partide principale – socialistul Giorgios Papandreou (Pa­sok) si Antonis Samaras (Noua De­mo­cratie, de dreapta).

Pozitionarea lui Papademos in fruntea Executivului elen, asa cum a fost joi prezentat de presa, a condus la un val de optimism in randurile populatiei, potri­vit ziarelor locale, citate de The Guar­dian. Iar in Italia, a treia economie din zona euro, ziarul La Stampa scrie ca premierul Silvio Berlusconi a intrat in politica pentru a-si proteja propriile afaceri si tot din acest motiv va pleca din fruntea Guvernului. Berlusconi a promis ieri ca va renunta la sefia Guvernului dupa ce Parlamentul va vota cele 23 de pagini de re­for­me si a anuntat ca il va sprijini, ca succesor al sau, pe economistul Ma­rio Monti, nominalizat recent senator pe viata. Monti nu va primi insa sustinere totala, de vreme ce Liga Nordului, principalul aliat al lui Ber­lus­coni in ultimii zece ani, a respins ideea. Motivul? Monti 'nu face parte din majoritatea care a castigat alegerile in 2008'.

Previziuni sumbre
Potrivit previziunilor de toamna ale CE, se anticipeaza o stagnare a Produsul Intern Brut pentru acest trimestru si urmatoarele, iar perspectivele s-au deteriorat din vara. In 2012, cresterea anuala a PIB ar urma sa fie de 0,6% in UE si de 0,5% in zona euro. In 2013, cresterea anuala a PIB ar urma sa ramana modesta, la 1,5% din PIB, in UE, si de 1,3% in zona euro. Deficitul public ar urma sa creasca la 4,7% din PIB in UE si la 4,1% in zona euro in 2011, iar in 2012, deficitul ar urma sa fie de 3,9% in UE si de 3,4% in zona euro. Totodata, potrivit previziunilor, rata somajului ar urma sa se mentina in 2012 la nivelul actual, de circa 9,5%, iar inflatia va reveni sub nivelul de 2% in urmatoarele trimestre.

×