x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi facilități pe hârtie pentru datornicii la bănci

Noi facilități pe hârtie pentru datornicii la bănci

de Daniela Ivan    |    14 Oct 2015   •   18:39
Noi facilități pe hârtie pentru datornicii la bănci

Recuperatorii ar putea lua de la datornici maxim dublul sumei pentru care au cumpărat creanţele, fără să depăşească valoarea debitului principal. Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede acest lucru, însă oamenii mai au de aşteptat pentru că acesta trebuie să treacă şi de deputaţi. În plus, Guvernul a anunţat că nu-l va susţine pentru că afectează patrimoniul privat.

" Să cumperi o creanţă bancară cu 4-5% din valoarea acesteia şi după aceea, practic, să-i hărţuieşti pe debitori direct sau prin intermediul autorităţilor statului este un şantaj împotriva milioanelor de români datorinici", a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se află printre iniţiatorii proiectului de lege. Potrivit acestuia, recuperarea creanţei se poate face şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi creditorul cedent, respectiv cesionarul. Vestea rea pentru datornici este că Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul de lege pentru că afectează patrimoniul privat, a spus în plen secretarul de stat Liviu Stancu. "Guvernul nu susţine prezenta iniţiativă din următoarele raţiuni: dreptul de creanţă şi drepturile litigioase, care şi ele fac obiectul acestei iniţiative, sunt bunuri patrimoniale, sunt drepturi patrimoniale care aparţin unui partrimoniu pivat. În momentul în care se limitează posibilitatea de dispoziţie în legătură cu aceste bunuri se afectează în mod logic patrimoniul privat", a spus Stancu.

Această iniţiativă legislativă face parte dintr-un pachet mai mare de legi destinate celor care nu mai pot să-şi achite datoriile la bănci şi riscă să-şi piardă bunurile. Din păcate, toate sunt rămase la nivel de vorbe frumoase, pentru că acum nici una dintre ele nu este funcţională. Legea insolvenţei personale şi Ordonanţa care prevede restructurarea creditelor şi acordarea unor deduceri fiscale, denumită de presă "Electorata", sunt în vigoare, dar nu se aplică. Alte două iniţiative legislative ăşi aşteaptă rândul la vot. Este vorba despre iniţiativa legislativă a senatorului Cristiana Anghel care permite suspendarea executării silite pentru persoanele care contestă executarea şi despre ce a deputatul PNL, Daniel Zamfir care prevede ca atunco când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii.


Sumele restante la bănci se ridică la valoarea de 11,36 miliarde de lei, din care 4,37 miliarde în lei, 4,955 miliarde echivalent lei la creditele în euro şi restul în alte valute. Restante în valoare de 1,1 miliarde de lei sunt scoase în afara bilanţurilor de către bănci, adică sunt date la firmele de recuperare.


Peste 200.000 de români pot să-şi piardă în orice moment casele pentru că au restanţe la credite imobiliare. Aceştia sunt hărţuiţi de recuperatori şi nu au nici un mijloc legal să se apere. Nici măcar legea falimentului personal nu este funcţională.

×