x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie REGULAMENT BNR - Adio credite relaxate!

REGULAMENT BNR - Adio credite relaxate!

de Daniela Ivan    |    06 Oct 2008   •   00:00

De mâine intră în vigoare noul Regulament BNR privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei.



De mâine intră în vigoare noul Regulament BNR privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei.

Băncile care nu au transmis la BNR notificări la normele proprii de creditare nu vor mai putea să ia în calcul un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului, ci numai de 35%. Instituţiile bancare mai au la dispoziţie doar ziua de astăzi pentru a depune la Banca Naţională a României notificări pentru normele proprii de creditare, de mâine sunt obligate să re­du­că gradul maxim de îndatorare. "Băncile pot să depună oricând notificările, însă până le depun şi până se aprobă vor fi nevoite să reducă gradul maxim de îndatorare la 35%", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isă­rescu.

Instituţiile financiare care vor să obţină un nivel mai mare de 35% trebuie să depună la BNR o notificare în care să detalieze modul de calcul al gradului de îndatorare, pe baza unor simulări pri­vind, în principal, riscul valutar şi de dobândă. Noul regulament va micşora valoarea maximă a împrumuturilor pe care o persoană le poate face la bancă. Dacă până azi, la baza calculului a stat ul­ti­ma adeverinţă de venit, de mâine banca va putea lua în calcul venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc în anul anterior.

Estimările analiştilor bancari arată că de mâine suma ce poate fi îm­pru­mutată în euro se poate diminua cu până la 24%, în timp ce creditele în dolari vor înregistra o scădere medie cu 18%. Regulamentul a fost adoptat pentru a se preîntâmpina deteriorarea semnificativă a calităţii creditării. În iulie, românii aveau restanţe la credite în va­loa­re de 1,76 miliarde lei, în creştere cu 120% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor BNR.

×
Subiecte în articol: economic