x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum arată Codul Fiscal cu care se laudă politicienii

Cum arată Codul Fiscal cu care se laudă politicienii

de Daniela Ivan    |    04 Sep 2015   •   14:19
Cum arată Codul Fiscal cu care se laudă politicienii
Sursa foto: Diana Oros

Din mult trâmbiţata relaxare fiscală au mai rămas doar reducerea TVA de la 24% la 20% şi eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură.

Restul măsurilor au fost amânate.În schimb, românii care au mai multe surse de venit vor plăti, pentru fiecare în parte, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale.

După o vară agitată cu discuţii aprinse despre reduceri de taxe şi nevoia de banii care să acopere golurile de la buget, Codul fiscal a fost votat, pentru a doua oară, de Parlament, în varianta de austeritate. Nu sunt bani pentru relaxare, aşa cum au spus din capul locului cei de la FMI şi UE.

Prin urmare, măsurile care ar fi trebuit să relanseze economia au fost amânate până în 2017, dacă atunci vor fi bani. Pentru anul viitor, singura măsură benefică este reducerea TVA de la 24% la 20%, care va relansa consumul.

Estimările făcute de Ministerul de Finanţe arată că noul Cod fiscal va aduce în 2016 o creştere a consumului de 4,1%, o majorare a investiţiilor de peste 6%, o inflaţie medie de 0,5% şi o creştere economică de peste 4%.

"Acest Cod fiscal va genera o creştere economică de peste 4%, ceea ce înseamnă că PIB-ul României va fi anul viitor de aproximativ 743 miliarde de lei", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Acesta a mai adăugat că „se putea mai mult, se putea mai bine”. Finnaţele au primit 1.000 de amendamente de la partenerii sociali în procesul de elaborare a proiectului de Cod Fiscal însă tot acest efort a fost degeaba. Până la urmă Finanţele nu au reuşit să convingă că există bani pentru o schimbare radicală de fiscalitate.



Românii cu mai multe surse de venit vor plăti mai mult la sănătate şi pensii

Fiscalitatea pe forţa de muncă se va modifica radical din 2016 pentru cei care au mai multe surse de venit. Cine are un contract de muncă, un apartament închiriat şi un contract de drept de autor, de exemplu, va plăti de trei ori asigurări de sănătate, respectiv 5,5% din fiecare venit în parte. Plafonarea la 5 salarii brute a fost amînată pentru 2017.

Schimbări importante sunt şi pentru plata CAS la activităţile independente. Până acum cei care nu aveau venit din contracte de muncă, ci doar din activităţi independente, plăteau 26,3% la CAS, putând să aleagă între un minim de 35% din salariul mediu brut şi un maxim 5 salarii medii. Acum, cei care realizează venituri din drepturi de autor nu mai au această posibilitate.

„ Nu mai ai obţiunea să plăteşti la minim, ci trebuie să plăteşti 10,5% din venitul impozabil”, a declarat consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Concret, în Codul fiscal, se precizează că „ pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul de venit se reţine la sursă, baza lunară de calcul reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă (s-a majorat de la 20% la 40% din venitul brut) şi nu poate fi mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

"Din păcate, noul Cod Fiscal ratează şansa normalizării pieţei muncii. Sarcina fiscală fiind în continuare dezechilibrată şi aşezată în funcţie de cum şi nu de cât câştigăm"
- Gabriel Biriş, consultant fiscal

Firmele nu câştigă nimic. Start-upurile vor plăti doar 1,5% din venit, dacă au un angajat

Noul Cod Fiscal nu aduce modificără pentru companii, singura veste bună este că se menţine scutirea impozitului pe profitul reinvestit. Şi la microîntreprinderi, firme cu venituri sub 65.000 de euro, rămâne cota de impozitare de 3% din venitul brut. Marele câştigătoare sunt firmele nou înfiinţate care au cel puţin un salariat şi care-şi menţin activitatea cel puţin 48 de luni. Acestea beneficiază de o cotă de impozitare redusă de 1% pentru primele 24 de luni.

Oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi că deşi au fost consultaţi, iar specialiştii în fiscalitate plătiţi de ei au luat la puricat amendament cu amendament, în final Finanţele nu au spus ce s-a preluat şi ce nu din aceste amendamente.

„Mediul de afaceri nu se poate împrumuta nici la FMI, nici la Banca Mondială. Discuţia este cum să creştem, să ne dezvoltăm că numai aşa vom avea şi bani la buget”, a declarat Cristian Pârvan, secretar general AOAR.

Şi Iulian Iancu, preşedinte Asociaţiei Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a declarat că în Codul Fiscal ar fi trebuit să apară măsuri speciale pentru industria de petrol şi gaze cel puţin pentru doi ani, acest domeniu fiind în criză.




Se spune că nu există capital românesc, dar nu se reduce impozitul pe dividende. Ar fi trebuit să există convingerea că oamenii de afeceri ştiu să-şi investească resursele, dar la noi nu prea au de unde să ia aceste resurse. Credite nu, bursă nu, dividende nu, atunci de unde să-şi crească afacerea?
Cristian Pârvan, secretar general AOAR

Ce măsuri au fost amânate. Când se vor aplica?
• TVA-ul va fi redus la 19% de la 1 ianuarie 2017, după scăderea la 20% care se va aplica din 2016
• Supraacciza la carburanţi va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017
• Impozitele pe dividende vor fi reduse de la 16% la 5% din 2017
• Impozitul pe constructiile speciale, taxa pe stâlp, va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017
• Plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la cinci venituri medii brute pe economie



Noi impozite pe clădiri

Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile situate în intravilan neîngrijite.

Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Nu sunt singurele schimbări care au apărut în noul Cod Fiscal. O nouă modificare se referă la eliminarea diferenţelor între persoane juridice şi persoane fizice în ceea ce priveşte impoyitul plătit pentru aceiaşi locuinţă.

„Firmele vor plăti de circa 15 ori mai puţin”, a declarat Gabriel Biriş. Totodată, persoanele care au mai multe imobile nu mai plătesc taxa suplimentară de 5% la impozitul pe locuinţă. Totuşi, autorităţile locale vor avea posibilitatea să crească impozitul pe clădiri şi de 40 de ori fata de nivelul actual.

×
Subiecte în articol: codul fiscal