x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restituirea imobilelor, mană cerească pentru samsari

Restituirea imobilelor, mană cerească pentru samsari

de Elena Stan    |    14 Apr 2013   •   16:08
Restituirea imobilelor, mană cerească pentru samsari

Restituirea imobilelor naţionalizate a alimentat mafia samsarilor, transformându-se dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, potrivit declaraţiei premierului Victor Ponta. Astfel, diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro. Ca exemple de nereguli în soluţionarea dosarelor depuse anterior pentru retrocedarea imobilelor naţionalizate, premierul Victor Ponta a prezentat vineri mai multe cazuri, printre care unul înregistrat la Primăria Câmpia Turzii. Aici, fostul proprietar a cesionat dreptul către o persoană fizică în martie 2010 pentru 500.000 de euro, iar această persoană a obţinut titlul de despăgubire doar două luni mai târziu, în mai 2010, pentru peste 20 de milioane de euro. Cazul a fost posibil, potrivit premierului, deoarece dosarele au fost tergiversate la nivelul local şi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) până când s-au găsit cesionarii “potriviţi”.
Premierul Victor Ponta a explicat astfel că statul a soluţionat până în prezent 27.315 dosare cu titlu de despăgubire pentru imobile naţionalizate şi mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar soluţiile de până acum nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.

El a arătat că ponderea reală a foştilor proprietari este foarte mică, prin comparaţie cu cei care deţin drepturi litigioase, şi că pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plăţi.

×