x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restructurarea va dicta cotatia

Restructurarea va dicta cotatia

27 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Analistii bursieri prevad o scadere a cotatiei actiunilor Petrom pana la echivalentul a 5 eurocenti, pretul platit pe actiune de OMV. Eventuala reluare a cresterii va depinde de performantele economice ale companiei si de oferta de actiuni.
ADRIAN N. IONESCU

"Dupa atingerea pragului de referinta al pretului platit de OMV pentru o actiune SNP (Petrom), acest prag va fi depasit la Bursa numai in functie de performantele economice si de felul in care retructurarea companiei le vor stimula", a declarat pentru Jurnalul National Marius Plugaru, directorul general al IEBA Trust. Pentru fiecare din cele peste 12,7 miliarde de actiuni SNP din pachetul achizitionat vineri, OMV a platit 5 eurocenti.

BURSA REACTIONEAZA. Vineri, aproape simultan cu semnarea contractului de privatizare, actiunile SNP erau suspendate de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti, incheindu-si ziua in scadere cu - 4,7%, pana la 2.420 lei/actiune. Echivalentul celor 5 centi era de 2.156 lei, dupa cursul mediu ponderat al BNR.

Ieri, in prima jumatate de ora de tranzactionare, SNP cazuse vertiginos cu 3,29%, pana la 2.350 lei/actiune, si incheiau ziua cu o pierdere fata de vineri de 2,47%, pana la 2.370 lei/actiune.

Volumul relativ mare de actiuni vandute, de peste 23 de milioane de actiuni, pune pe ganduri analistii, impiedicandu-i sa catalogheze scaderea doar ca pe o speculatie conjuncturala.

ANALISTII COMENTEAZA. Majoritatea operatorilor prevad ca in perioada urmatoare actiunile SNP vor scadea incet-incet pana sub pragul la care OMV si le-a cumparat pe ale sale. "Nivelul la care se vor stabiliza si cresterile ulterioare vor mai depinde si de comportamentul actionarilor minoritari ca si de cel al salariatilor, care vor primi un pachet important", spune Marius Plugaru, subliniind ca o dimensiune mare a ofertei de actiuni ar putea pondera cresterile de pret.

Pachetul detinut de asociatia salariatilor este estimat la 1%, iar printre ceilalti actionari se numara si fondul de investitii Broadhurst, cu un pachet comparabil. Directorul societatii de servicii de investitii financiare IEBA apreciaza ca exista investitori straini institutionali care au cumparat si vor mai cumpara actiuni SNP, dar numai peste multe luni tendinta acestora ar putea redeveni stabil crescatoare si nu cu mult peste pragul de 5 eurocenti.

LA PANDA. Analistii pandesc sa vada cum se vor desfasura schimbarile fundamentale, economice si comerciale pe care este de asteptat sa le parcurga Petrom. Dincolo de calculele privind actiunile susceptibile sa iasa pe piata, compania isi va modifica sensibil structura activelor, modul de management al resurselor financiare si umane.

SRL-urile pe care Petrom urmeaza sa le infiinteze cu active de la Arpechim Pitesti, din reteaua de benzinarii si altele, ar putea rezolva o parte din problemele de personal si de productivitate. "Salariile reprezinta circa 10% din costuri, deci nu sunt o povara atat de mare ca in vestul Europei. Sunt si destul de mici ca sa ne permita o abordare graduala a resurselor umane", afirma Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.

Pretul titeiului si cel al carburantilor vanduti sunt factori esentiali ai performantelor unei companii petroliere, astfel ca pe masura scumpirilor carburantilor in Romania, pretul actiunilor SNP ar putea sa creasca de asemenea.

DESPAGUBIRI. Bugetul de stat va include, timp de 14 ani, 50 de milioane euro anual pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despagubiri de mediu solicitate Petrom pentru contaminarea istorica si operatiunile de inchidere a exploatarilor petroliere, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Economiei. Contractul de privatizare prevede mai multe tipuri de despagubiri pe care statul roman se angajeaza sa le onoreze.

RELATIV MIC

"In 1999 se oferise un pret cu putin mai mic pentru acelasi procent, iar pretul titeiului era in jur de 13-15 dolari pe baril. Astazi, acest pret este mai mult decat dublu. Pretul (de achizitie a Petrom - n.r.) este unul relativ mic, cu atat mai mult cu cat cumparatorul obtine controlul asupra societatii" - Theodor Stolojan, copresedintele Aliantei D.A.

VIZIUNI DIFERITE

"Colegii de alianta Stolojan si Basescu au viziuni total diferite asupra privatizarii Petrom. Primul spune ca pretul este mic, iar cel de-al doilea recunoaste ca Ministerul a facut o afacere buna cu OMV... Liderul PNL regreta faptul ca jaful pus la cale nu i-a reusit si nici nu-i mai poate reusi" - Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului
×
Subiecte în articol: economic