ECONOMIC
Analistii bursieri prevad o scadere a cotatiei actiunilor Petrom pana la echivalentul a 5 eurocenti, pretul platit pe actiune de OMV. Eventuala reluare a cresterii va depinde de performantele economice ale companiei si de oferta de actiuni.
ADRIAN N. IONESCU
"Dupa atingerea pragului de referinta al pretului platit de OMV pentru o actiune SNP (Petrom), acest prag va fi depasit la Bursa numai in functie de performantele economice si de felul in care retructurarea companiei le vor stimula", a declarat pentru Jurnalul National Marius Plugaru, directorul general al IEBA Trust. Pentru fiecare din cele peste 12,7 miliarde de actiuni SNP din pachetul achizitionat vineri, OMV a platit 5 eurocenti.
BURSA REACTIONEAZA. Vineri, aproape simultan cu semnarea contractului de privatizare, actiunile SNP erau suspendate de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti, incheindu-si ziua in scadere cu - 4,7%, pana la 2.420 lei/actiune. Echivalentul celor 5 centi era de 2.156 lei, dupa cursul mediu ponderat al BNR.
Ieri, in prima jumatate de ora de tranzactionare, SNP cazuse vertiginos cu 3,29%, pana la 2.350 lei/actiune, si incheiau ziua cu o pierdere fata de vineri de 2,47%, pana la 2.370 lei/actiune.
Citește pe Antena3.ro
Pachetul detinut de asociatia salariatilor este estimat la 1%, iar printre ceilalti actionari se numara si fondul de investitii Broadhurst, cu un pachet comparabil. Directorul societatii de servicii de investitii financiare IEBA apreciaza ca exista investitori straini institutionali care au cumparat si vor mai cumpara actiuni SNP, dar numai peste multe luni tendinta acestora ar putea redeveni stabil crescatoare si nu cu mult peste pragul de 5 eurocenti.
SRL-urile pe care Petrom urmeaza sa le infiinteze cu active de la Arpechim Pitesti, din reteaua de benzinarii si altele, ar putea rezolva o parte din problemele de personal si de productivitate. "Salariile reprezinta circa 10% din costuri, deci nu sunt o povara atat de mare ca in vestul Europei. Sunt si destul de mici ca sa ne permita o abordare graduala a resurselor umane", afirma Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.
Pretul titeiului si cel al carburantilor vanduti sunt factori esentiali ai performantelor unei companii petroliere, astfel ca pe masura scumpirilor carburantilor in Romania, pretul actiunilor SNP ar putea sa creasca de asemenea.
RELATIV MIC
"In 1999 se oferise un pret cu putin mai mic pentru acelasi procent, iar pretul titeiului era in jur de 13-15 dolari pe baril. Astazi, acest pret este mai mult decat dublu. Pretul (de achizitie a Petrom - n.r.) este unul relativ mic, cu atat mai mult cu cat cumparatorul obtine controlul asupra societatii" - Theodor Stolojan, copresedintele Aliantei D.A.