x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reţeaua samsarilor de cereale. Ce spune Petre Daea despre schema care îngroapă fermierii

Reţeaua samsarilor de cereale. Ce spune Petre Daea despre schema care îngroapă fermierii

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   13:00
Reţeaua samsarilor de cereale. Ce spune Petre Daea despre schema care îngroapă fermierii
Sursa foto: Hepta

Fermierii români, alături de cei polonezi sau bulgari, protestează față de importurile de cereale din Ucraina. Însă s-a format și o mafie a grâului și porumbului din țara vecină.

Astfel că sute de cereale ucrainene sunt vândute pe internet, în timp ce autoritățile de control nu iau nicio măsură.Comercianții sunt persoane fizice care postează anunțuri online.

Rețelele de samsari s-au format în mai multe state iar aceștia aduc cereale necontrolate calitativ și asupra cărora nu se percep taxe. Acestea sunt achiziționate de către companii din Republica Moldova din Ucraina iar samsarii și-au deschis firme și în țara noastră  care îşi vând cerealele la export din Republica Moldova, la prețuri scăzute. Clientul român are doar calitatea de transportator, pentru a nu avea probleme, potrivit antena3CNN

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la News Hour with CNN despre cerealele ajunse în România.

"Sunt culoare de transport care trec prin vamă și ele sunt verificate de instituțiile statului. Înțelegând aici cele patru instituții, și anume Poliția de Frontieră, Vama și, evident, avem și controlul calității produselor prin cele două autorități ale statului, respectiv Autoritatea fitosanitară, care verifică calitatea produselor care se însămânțează, e vorba de sămânța care intră în sol sau materialul săditor care se plantează, verificând la vamă autenticitatea produsului și calitatea lui și dacă el este curat de boli sau de dăunători de carantină.

Și, evident, Autoritatea sanitar-veterinară și pentru siguranță alimentelor care verifică toate produsele care sunt consumate de om și de animal, respectiv cereale, semințe de plante oleaginoase, toate produsele care, practic spuneam, intră în hrana omului sau animalului", a spus Petre Daea.

Demnitarul precizează însă că nu are documente care să dovedească faptul că în România ajung cereale necontrolate.

"Eu nu pot să fac o asemenea afirmație, neavând documente în acest sens, și mă obțin", a spus acesta cu privire la faptul că a ajuns foarte mult grâu, necontrolat, din Ucraina pe piața autohtonă. 

 

Care este schema prin care ajung cerealele ucrainene în România

 

×
Subiecte în articol: cereale ucraina fermieri