Statul român a încasat anul trecut redevenţe petroliere şi miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenţi, arată o estimare a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezentată în raportul anual al instituţiei, care subliniază că ieftinirea ţiţeiului pe plan mondial a avit ca efect o reducere a redevenţelor petroliere încasate de România.
În 2013, redevenţele petroliere şi miniere au însumat 1,408 miliarde lei, iar în 2014, valoarea a scăzut la 1,367 miliarde lei, potrivit datelor anterioare publicate de ANRM.
În primele nouă luni din 2015, pentru care există date complete, autorităţile au calculat redevenţe datorate de companiile petroliere şi miniere în valoare de 1,098 miliarde lei, din care 896,6 milioane de lei dîn baza Legii petrolului, 192,4 milioane lei în baza Legii minelor, iar 9,5 milioane lei din taxe miniere şi tarife.
"Comparativ cu primele nouă luni ale anului 2014, se constată o scădere a redevenţelor petroliere cu aproximativ 11,72%, ca efect al micşorării preţului de referinţă pentru ţiţeiul extras în România", se arată în raportul ANRM.
În total, companiile au achitat 1,07 miliarde lei până la data redactării raportului ANRM, o sumă de 28,2 milioane lei fiind considerată restantă.
"Datoriile societăţilor naţionale şi ale complexului energetic, aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sau a Ministerului Energiei sunt de 9,60 milioane de lei, reprezentând 34,8% din totalul restanţei la redevenţe", precizează raportul ANRM.
În prezent, companiile din energie plătesc statului român redevenţe cuprinse între 3% şi 13% din producţia de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004, pentru un termen de zece ani, dar au fost prelungite şi sunt în continuare valabile pentru că Guvernul nu a finalizat încă o nouă Lege a redevenţelor.
Pentru resursele miniere exploatate în România, companiile plătesc statului 4% din valoarea producţiei pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase şi ale categorii de resurse. Pentru anumite tipuri de minereuri sunt fixate redevenţe în euro, pe unitatea de producţie.
Sursa: news.ro