x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, afectată de criza greacă

România, afectată de criza greacă

de Daniela Ivan    |    03 Noi 2011   •   21:00
România, afectată de criza greacă

Delegatia FMI a facut ieri un tur de forta, intalnindu-se atat cu reprezentantii Ministerului de Finante si cu cei ai Bancii Nationale, dar si cu presedintele Traian Basescu. Subiectul zilei: ce poate face Romania sa treaca cu bine peste criza din Grecia, care se acutizeaza pe zi ce trece. Anuntul privind organizarea refe­rendumului din Grecia cu privire la pachetul de ajutor stabilit la ultimul Consiliul European reprezinta o veste foarte proasta pentru Romania. Vom fi afectati, pe de o parte, din punct de vedere al exporturilor care vor scadea, iar, pe de alta parte, este posibil ca bancile care activeaza in Romania sa nu mai aiba bani sa finanteze statul roman.

Romania ar putea trece prin furtuna, este mesajul transmis de seful FMI, Jeffrey Franks. Acesta a apreciat ca este nevoie de prudenta si corect este sa se procedeze la mariri de salarii bugetare si pensii de la jumatatea anului, in functie de evolutiile economice internationale. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca tinta de deficit bugetar pe cash pentru anul 2012 este inca in discutie. 'Cifrele nu sunt batute in cuie, inca negociem. Concluziile le vom prezenta marti', a spus Ialomitianu. Reprezentantul Ro­ma­niei la FMI, Mihai Tanasescu, a apreciat ca este nevoie de liberalizarea pietei energetice, deoarece trebuie sa realizeze investitii de 35 de mi­liarde de euro in sectorul energetic, iar companiile au nevoie de predictibilitate pentru a investi.

'Exista deja un calendar bine stabilit privind liberalizarea pentru 2013 si 2015. Sectorul energetic are nevoie de investitii de 35 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca acestea trebuie sustinute de sectorul privat. Pentru acest lucru, este nevoie de predictibi­litate', a afirmat Tanasescu.

Pe de alta parte, Guvernul a mai convenit cu FMI sa extinda lista proiectelor prioritare de la 60 la 100 de investitii, dar le-a luat in calcul doar pe cele in valoare totala de sub 1 miliard de euro. Cele 100 de pro­iecte de investitii care au fost semnate in intervalul 2009-2011 au in prezent un grad de executie de 0%, iar Guvernul s-a angajat sa le aduca pana la sfarsitul anului viitor aproape de un nivel de realizare de 50%. Toate aceste proiecte insumeaza o valoare de 957 de milioane de euro, din care 586 de milioane de euro reprezinta contributia Uniunii Europene.

Lista pu­blicata pe site-ul Ministerului Afa­cerilor Europene include proiecte de reabilitare a statiilor de epurare ape uzate sau de realizare a sistemului de management integrat al deseurilor din unele municipii sau capitale de judet. Au fost suplimentate si proiecte de infrastructura rutiera, dar numai cele cu valoare redusa, cum ar fi sosele de centura in anumite orase.

Cel mai slab curs leu-euro din 2011
Leul a fost doborat de euro. Mo­neda nationala si-a continuat si ieri deprecierea fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,3585 lei pentru moneda europeana. Cotatia de joi este cu 1,25 bani mai mare decat cea de miercuri, stabilita la 4,3460 lei. BNR a redus ieri dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, iar analistii BNP Paribas cred ca este posibil ca BNR sa mai reduca aceasta dobanda-cheie si la viitoarea sedinta cu alte 0,25 puncte procentuale.

Masura ar fi menita sa permita deprecierea leului pana la 4,5 unitati pentru un euro, potrivit unui raport al bancii 'BNR arata o toleranta tot mai mare pentru un leu mai slab, in pofida interventiilor intermitente pentru atenuarea declinului. Bugetul strict si incetinirea exporturilor si a cresterii econo­mice i-ar putea determina pe oficialii din Romania sa permita deprecierea euro la 4,5 unitati pentru un euro in urmatoarele sase luni', a afirmat Bartosz Pawlowski, coordonatorul raportului, preluat de Bloomberg.

×
Subiecte în articol: romania economia solutii FMI criza euro