Romania nu va avea de ales. Vrand nevand va trebui sa treaca la euro, mai repede decat si-ar fi propus, respectand sau nerespectand durele criterii de la Maastricht. Sub presiunea crizei mondiale, tarile din UE vor trebui sa infiinteze mai repede decat ar fi vrut Statele Unite ale Europei, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care precizeaza ca vorbeste in nume propriu. 'Asa cum intr-un moment foarte complex si complicat al continentului nostru solutia a fost extinderea Uniunii Europene, si asa ne-am trezit noi intrati mai repede decat ne-am fi asteptat in UE, tot asa, acum, e un nou moment complicat si s-ar putea sa se gaseasca aceeasi solutie, extinderea zonei euro', a declarat Vasilescu. El a mai precizat ca este inevitabil sa se infiinteze Statele Unite ale Europei pentru ca acum avem 17 tari care folosesc euro si alte 10 care au alte monde. In plus, fiecare tara are un sistem fiscal, si asta incurca lucrurile. Pe de alta parte, lumea se concentreaza in blocuri economice, asa cum firmele fuzioneaza pentru a face fata crizei.
'Un alt bloc care se va forma va fi format din America, Canada si Mexicul si se pune problema daca Anglia va face parte din acest bloc sau din cel european', a mai spus Vasilescu. Si China, Indonezia si statele din jur vor forma un al treilea bloc. Si aici se discuta daca Japonia va face parte din blocul asiatic sau din cel american.
Tarile importante din Europa, Germania si Franta nu vor avea de ales. Ultimele declaratii venite din Germania conduc catre ideea unui front comun pentru depasirea crizei. Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, a declarat azi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Aceasta a avertizat ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un 'efect de domino' si trebuie evitata cu orice pret.
'Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro', a afirmat Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.
Merkel a numit 'istorica' provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta 'deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid'.
'Intr-o uniune monetara cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar daca prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastra prioritate este sa evitam o intrare dezordonata in incetare de plati, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare sa fie afectate multe alte tari', a spus Merkel.