x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România ar putea trece la euro mai repede

România ar putea trece la euro mai repede

de Daniela Ivan    |    13 Sep 2011   •   21:00
România ar putea trece la euro mai repede

Romania nu va avea de ales. Vrand nevand va trebui sa treaca la euro, mai repede decat si-ar fi propus, res­pectand sau nerespectand durele criterii de la Maastricht. Sub presiunea crizei mondiale, tarile din UE vor trebui sa infiinteze mai repede decat ar fi vrut Statele Unite ale Europei, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care precizeaza ca vorbeste in nume propriu. 'Asa cum intr-un moment foarte complex si complicat al continentului nostru so­lutia a fost extinderea Uniunii Eu­ropene, si asa ne-am trezit noi in­trati mai repede decat ne-am fi as­teptat in UE, tot asa, acum, e un nou mo­ment complicat si s-ar putea sa se ga­seasca aceeasi solutie, extinderea zonei euro', a declarat Vasilescu. El a mai precizat ca este inevitabil sa se in­fiinteze Statele Unite ale Europei pentru ca acum avem 17 tari care fo­lo­sesc euro si alte 10 care au alte monde. In plus, fiecare tara are un sistem fiscal, si asta incurca lucrurile. Pe de alta parte, lumea se concentrea­za in blocuri economice, asa cum fir­mele fuzioneaza pentru a face fata cri­zei.

'Un alt bloc care se va forma va fi format din America, Canada si Me­xicul si se pune problema daca Anglia va face parte din acest bloc sau din cel european', a mai spus Vasilescu. Si China, Indonezia si statele din jur vor forma un al treilea bloc. Si aici se discuta daca Japonia va face parte din blocul asiatic sau din cel american.

Tarile importante din Europa, Germania si Franta nu vor avea de ales. Ultimele declaratii venite din Germania conduc catre ideea unui front comun pentru depasirea crizei. Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, a declarat azi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Aceasta a avertizat ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un 'efect de domino' si trebuie evitata cu orice pret.

'Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro', a afirmat Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.

Merkel a numit 'istorica' provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta 'deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid'.

'Intr-o uniune monetara cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar daca prevenim procesele turbu­lente. Astfel, principala noastra pri­oritate este sa evitam o intrare dez­or­donata in incetare de plati, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare sa fie afectate multe alte tari', a spus Merkel.

×
Subiecte în articol: romania uniunea europeana economia euro