x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România exportă 9 milioane de tone de grâu anual

România exportă 9 milioane de tone de grâu anual

de Diana Scarlat    |    31 Oct 2016   •   17:55
România exportă 9 milioane de tone de grâu anual
Sursa foto: oticki/Getty Images/iStockphoto

Exporturile de cereale au păstrat un trend ascendent în ultimul an, în ciuda tuturor piedicilor întâmpinate de producătorii agricoli și a problemelor cauzate de secetă sau de inundații. Tranzacțiile înregistrate în portul Constanța în sezonul 2015-2016 arată că cei mai mari zece exportatori de grâu reprezintă 80% din livrările internaționale de grâne din România. Orientul Mijlociu, partener tradițional al României, rămâne în continuare cel mai mare cumpărător al grâului românesc.

Cele mai multe grâne din România sunt exportate către Egipt, Etiopia și Arabia Saudită. În perioada iulie 2015-iunie 2016, din România au plecat către alte țări peste 9 milioane de tone de grâne, cele mai multe fiind exportate de companii multinaționale, cu precădere către țările din orientul Mijlociu.

Exporturile totale de cereale și semințe oleaginoase făcute prin portul Constanța în perioada iulie 2015-iunie 2016 sunt estimate la 7,5 milioane de tone, reprezentând 85% din întregul volum de export al României în această perioadă. Conform datelor înregistrate în portul de la Marea Neagră, doar una dintre multinaționalele care exportă grâu românesc (ADM, USA), situată pe prima poziție în topul zece al exportatorilor, a trimis în străinătate 1,4 milioane de tone de cereale din România, cu precădere către aceste trei țări din Orientul Mijlociu, în sezonul agricol 2015-2016. Și firma elvețiană Ameropa a exportat în aceeași perioadă circa 1,3 milioane de tone de grâu, fiind și cel mai mare exportator din economie al acestui produs și au desfășurat o campanie de promovare a exporturilor de grâu din România către Egipt, în sezonul 2015-2016. Compania Nidera (joint-venture chinezo-olandez), cu sediul central la Rotterdam, livrează cereale din România către piețele din UE, cu precădere către Spania și Olanda, ajungând în sezonul agricol 2015-2016 la 1 milion de tone și exportând în special porumb din țara noastră.

Companiile străine dețin 80% din piață

În topul zece al celor mai mari traderi exportatori prin portul Constanța se află opt multinaționale, o singură afacere care are capital românesc și o altă afacere antreprenorială cu capital libanez. Mai mult, multinaționalele aflate pe primele cinci poziții în top dețin 70% (5 milioane de tone) din exportul cumulat al celor mai mari zece operatori din piață, conform unei analize făcute de revista de specialitate AgroFinanciar. Cele cinci multinaționale sunt traderi cu operațiuni globale în comerțul cu materii agricole. Cei mai mari exportatori de grâne prin portul Constanța sunt multinaționalele ADM (SUA), Ameropa (Elveția) și Nidera (China/Olanda). Între primii zece mari exportatori de grâne românești se află și Cerealcom Dolj, singura companie cu capital autohton, care a exportat în sezonul agricol 2015-2016 circa 600.000 de tone, 90% ajungând în Iordania. În afară de grâu, frima românească exportă orz și floarea-soarelui.

7 milioane de tone de cereale au fost exportate din România de companii multinaționale, în sezonul agricol 2015-2016

Previziuni bune pentru anul viitor

Viitorul sună bine pentru producătorii agricoli din România. Dacă și condițiile meteo vor fi favorabile, agricultura are șanse mari de a produce creștere economică și în 2017. Pentru următorul sezon agricol, 2016-2017, se estimează că țara noastră va exporta 9,5 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, astfel încât se va înregistra o creștere cu 10% față de sezonul precedent. România așteaptă creșteri și în privința producției, estimându-se o recoltă de cereale, semințe și boabe oleaginoase de 24 milioane de tone, anul viitor, în creștere cu 15% față de sezonul precedent. De asemenea, creșteri de producție se estimează și pentru porumb, rapiță și floarea-soarelui și există deja posibilități de a se încheia contracte cu mai multe țări, pentru a se exporta acest surplus. De asemenea, se estimează că nu vor fi probleme legate de finanțările din fonduri europene, deși agricultorii spun că situația nu este nici din acest punct de vedere atât de bună cum reiese din cifrele prezentate oficial.

Deși România stă bine, în cifre, la capitolul exporturi, mulți producători sunt foarte nemulțumiți de piață. „Este normal să fie în topul exporturilor companiile multinaționale, pentru că ei au foarte mulți bani și cumpără de la toată lumea, dar la prețuri mult mai mici decât prețul pieței. Puțini sunt fermierii care au posibilitatea de a stoca, așa că mulți vor vinde și direct, din câmp, imediat după recoltare, iar traderii pot stabili prețul după bunul plac”, explică Ginu Toma, președintele asociației Agricultorilor Fermierul. Astfel, pentru majoritatea producătorilor români, faptul că se vorbește despre un preț MATIF de 162 de euro pe tonă, pentru grâul livrat în august, nu este relevant, iar producătorii vor vinde, în realitate, la un preț care de multe ori nu le acoperă nici măcar investițiile.

×