x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, în topul ţărilor ce riscă incapacitatea de plată.

România, în topul ţărilor ce riscă incapacitatea de plată.

de Daniel Ionaşcu    |    25 Mai 2011   •   12:25

Tara noastra se claseaza pe pozitia a 12-a in topul tarilor care sunt cel mai probabil de a intra in faliment. Clasamentul a fost realizat de publicatia The Business Insider si se bazeaza pe prima de risc platita pentru a asigura creditorii tarilor in cazul intrarii in incapacitate de plata (CDS).
Tara noastra a luat unele dintre cele mai dure masuri de austeritate din Europa, insa asta nu a convins prea mult investitorii, Romania imprumutandu-se la o dobanda de 7,34%, ceea ce este imens. La 31 ianuarie 2011 datoria publica a tarii noastre era de 190,381 miliarde de lei, reprezentand echivalentul 34,9% din Produsul Intern Brut (PIB). Eurostat a ridicat dubii asupra deficitului pe care Romania l-a raportat anul trecut. Tara noastra nu a luat in calcul pierderile unei serii de companii de stat care primesc subventii. Acestea au acontat circa 500 de milioane de euro sI duc deficitul la 6,9% din PIB.CDS-ul este un instrument financiar care indica si riscul pe care il percep investitorii in eventualitatea investirii in titluri de stat emise de tari. Tara noastra se afla in urma Ungariei dar inaintea Bulgariei. Pe primele locuri se incadreaza Grecia, Venezuela, Portugalia, Irlanda, si Argentina.

Zona euro, perpelita de criza datoriilor

Europa domina topul la nivel general, iar tarile problematice de la periferia zonei euro si America Latina ocupa primele pozitii. Grecia are o datorie publica de 142,8% din Produsul Intern Brut potrivit Eurostat iar anul trecut tara a luat un imprumut de 110 miliarde de euro. Acum au aparut zvonuri ca tara trateaza cu UE luarea unui alt imprumut, in valoare de 60 de miliarde de euro. Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza in 2006, a spus ca Grecia are o “gaura de refinantare' de 30 de miliarde de euro pentru 2012 sI 2013.Portugalia a luat si ea un imprumut de 78 de miliarde de euro si are 93% din PIB datorii. Irlanda a luat si ea anul trecut 85 de miliarde de euro de la FMI sI UE pentru a-si salva bancile. Deficitul sau a ajuns la cel mai mare deficit din UE, respectiv de 32,4%, urmat de cel inregistrat de Grecia – 10,5% iar Portugalia – 9,1%. Agentiile de rating au inceput sa toarne cu avertizari privind ratingul unor state din zona euro, Grecia ajungand acum sa aiba un rating sub cel al Senegalului. De asemenea, vestile rele curg si dinspre Spania, care se imprumuta la dobanzi de 5% si este pe locul al 9-lea in top. Fitch a avertizat Belgia, locul 17 in clasament, care are o datorie publica de 96,6% din PIB, ca i-ar putea scadea ratingul din cauza absentei prelungite a unui guvern. Si ratingul Frantei este amenintat daca nu-si reduce deficitul, in vreme ce Italia este sI ea prezenta in top pe pozitia a 15-a, din cauza datoriei publice imense de 119% din PIB.

In cazul Venezuelei, datoria publica este de doar 34,8% din PIB, conform Fondului Monetar International (FMI), dar tara nu este pe placul investitorilor din cauza nationalizarii unor intregi sectoare economice.Intre “surprizele' oferite de clasament se afla Turcia, aflata pe locul 16, pentru care Guvernul asteapta o crestere economica de 9% in primul trimestru, Polonia – singura tara din UE care nu a intrat in recesiune (locul 20) si Rusia, aflata pe ultimul loc al topului – pozitia 21, si care beneficiaza din plin de scumpirea materiilor prime, petrolului si gazelor pe bursele internationale.

Clasamentul:1- Grecia 2- Venezuela 3- Portugalia 4- Irlanda 5- Argentina 6- Ucraina 7- Liban 8- Vietnam 9- Spania 10- Croatia 11- Ungaria 12- Romania 13- Bulgaria 14- Lituania 15- Italia 16- Turcia 17- Belgia 18- Kazahstan 19- Israel 20- Polonia 21- Rusia
Sursa: The Business Insider

×