x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România nu mai are nevoie de încă un acord cu FMI

România nu mai are nevoie de încă un acord cu FMI

de Vali Blanaru    |    08 Feb 2012   •   21:00
România nu mai are nevoie de încă un acord cu FMI

Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor, iar noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 'Ancora (acordul cu FMI – n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun', a spus Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala. 'Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club', a afirmat Isarescu.

Bani de pe pietele de capital
Romania va fi obligata sa iasa constant pe pietele de capital pentru a atrage fonduri intr-un mod credibil si pentru a evita momentele in care pietele, 'sangeroase', executa pe cei aflati 'cu cutitul la os', a spus Isa­rescu. 'Revenirea Romaniei pe piete nu este o optiune, sa o fac sau sa n-o fac, este un must, si ce putem sa facem este sa revenim corect, nu foarte scump, cu o traiectorie clara. Daca o faci din joi in pasti si nu de o maniera cre­dibila, ba mai mult, cu cutitul la os, pietele ce sa faca ele? Pietele sunt sangeroase, au mirosul sangelui, si ele te executa', a spus Isarescu.

Gu­ver­natorul BNR a amintit ca fi­nan­tarea se face pe pietele de capital, pen­tru ca acolo exista grosul de eco­no­misire la nivel mondial. Romania a atras martea trecuta 1,5 miliarde dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piata din SUA.

Deocamdata, datoria publica a Romaniei este sustenabila si nu creeaza o presiune asupra economiei, considera Mihai Tana­sescu, repre­zen­tantul Romaniei la FMI. 'Datoria publica a Romaniei este undeva la 40% din PIB. Sigur, ea a crescut in ultimii ani, dar trebuie sa intelegem ca aceasta s-a acumulat pentru ca Romania sa creeze un buffer pentru a face fata socurilor externe. Din punctul nostru de vedere (al FMI – n.r.), datoria publica a Ro­maniei nu creeaza o presiune asupra economiei. Datoria publica a Romaniei este sustenabila', a afirmat Tanasescu.

Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca prin poli­tica din anii ’70-’80 s-a ajuns la o abrupta ruptura de tehnologizare a economiei si scoa­terea ei in afara circuitul mondial, in anii ’90.

Salariile, eterna problema
Romania a fost singura tara din UE care a aplicat o reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, dar nici o alta tara din UE nu a inregistrat o crestere cu 120% a cheltuielilor publice cu personalul, a spus Isarescu. Oficialul bancii centrale a amintit ca inainte de criza toti politiceni argumentau cresterile salariale prin faptul ca 'bugetarul roman, ca sa nu fie corupt, trebuie sa fie mai bine platit'. 'Nu stiu daca acum este mai putin corupt. Si asta n-ar fi fost o problema, dar s-a suprapus cu un plus de 200.000 de noi bugetari', a continuat Isarescu. De la inceputului anului 2011, salariile in sectorul public au fost majorate cu 15%, fara sa se recupereze integral taierea de 25%.

FMI ne vede pregatiti
Romania este bine pregatita sa faca fata posibilelor turbulente atat in Europa, cat si de pe plan mondial, in contextul unor temeri si riscuri inclusiv in Statele Unite, a declarat Mihai Tanasescu. 'Romania a creat, in doi ani si jumatate de reforme, o serie de instrumente care sa-i permita sa fie bine ancorata in aceasta lume turbulenta. Riscurile persista, dar acestea care pot veni din exterior pot fi bine ancorate si avute in vedere plecand de la faptul ca reformele facute pe parte structurala, in special, au dus la o incredere mai mare in tara noastra', a explicat Tanasescu. El a precizat ca este important ca Romania sa aiba o tinta a locurilor de munca, nu numai tinta de inflatie. 'Etapa viitoare pentru Romania inseamna o etapa de consolidare si de continuare a reformelor', a subliniat el.

×
Subiecte în articol: economia