x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, pe locul 2 în UE la creşterea economică. Ungaria, lider

România, pe locul 2 în UE la creşterea economică. Ungaria, lider

15 Mai 2019   •   14:33
România, pe locul 2 în UE la creşterea economică. Ungaria, lider

România se situează pe locul 2 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al creşterii economice în primul trimestru din 2019 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pe primul loc în clasament după acest criteriu se află Ungaria, cu un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 5,2%, poziţia secundă este ocupată de România, cu o majorare de 5,1%, iar pe al treilea loc, Polonia, cu 4,6%, arată datele preliminare publicate miercuri de Eurostat, Oficiul European pentru Statistică.

Cele mai mici creşteri economice în primele trei luni acestui an, faţă de acelaşi interval din 2018, le-au înregistrat Italia (0,1%), Germania (0,7%), Belgia (1,1%).

PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 1,5%. În trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similară în zona euro şi în UE.

Toate ţările UE au raportat creşteri anuale în perioada ianuarie - martie 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%) şi Polonia (4,6%).

În estimarea Eurostat nu sunt disponibile datele din opt state (Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia) privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru din 2019.

În primul trimestru din 2019 comparativ cu ultimul trimestru din 2018, zona euro a înregistrat o creştere de 0,4% şi UE de 0,5%, faţă de un avans în perioada octombrie - decembrie 2018 de 0,2% în zona euro şi de 0,3% în UE.

Cea mai semnificativă expansiune trimestrială din UE în perioada ianuarie - martie 2019 s-a înregistrat în Ungaria (1,5%), Polonia (1,4%) şi România (1,3%). Singura scădere a PIB-ului în UE în primele trei luni din acest an a fost în Letonia, de 0,3%. Belgia şi Italia au înregistrat, fiecare, un avans de numai 0,2%.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi cu 5,1% pe serie ajustată sezonier.

De asemenea, PIB-ul României a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creştere de 1,3%, comparativ cu precedentele trei luni.

×
Subiecte în articol: crestere economică PIB eurostat romania Ungaria