x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, ţara din UE în care tinerii antreprenori nu contează mai deloc

România, ţara din UE în care tinerii antreprenori nu contează mai deloc

de Paul Barbu    |    11 Ian 2016   •   09:17
România, ţara din UE în care tinerii antreprenori nu contează mai deloc
Sursa foto: ER_Creative/Getty Images/iStockphoto

România are pe mână miliarde de euro din fonduri europene şi, cu toate acestea, nici măcar un euro nu este destinat ajutării tinerilor care vor să îşi deschidă o afacere. Deja am pierdut doi ani din sesiunea 2014- 2020 şi, odată cu aceştia, bani şi joburi.

Facem dezbateri publice care durează luni de zile, apoi îngropăm programele cu fonduri europene care ar putea să ajute economia prin sprijinirea tinerilor dornici de antreprenoriat.

În teorie, avem proiecte bune pentru crearea de IMM-uri, dar la practică stăm cu totul dezastruos. „În momentul de faţă nu avem nicio măsură pe sprijin european care să ajute tinerii ce vor să îşi înfiinţeze un IMM. Unele programe propuse de mine au fost în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene, timp de 3 luni anul trecut. Cred că avem o administraţie destul de anchilozată care nu înţelege neapărat nevoia mediului de afaceri”, ne-a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

În schimb, la Ministerul Economiei, se pregătesc, pentru 2016, 10 programe de finanțare a afacerilor mici şi mijlocii. Bugetul disponibil este de circa 160 de milioane de lei. Dintre acestea, trei sunt o premieră pentru piaţa românească: Programul naţional multianual de microindustrializare (buget: aproximativ 61 mil. lei), Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural (25,9 mil. lei) şi Programul pentru organizarea Târgului IMM-urilor (3 mil. lei). Programele au ca scop stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, precum şi creşterea competitivităţii şi a eficienţei lor.

Nu suntem eficienţi
Până la acestea, secretarul de stat, Claudiu Vrînceanu, recunoaşte că nu toate programele pentru IMM-uri au mers aşa cum ar fi trebuit. “Ştim că nu toate programele au fost foarte eficiente, că unele au avut puţini aplicanţi şi nu au fost de succes la capitolul absorbţie, însă anul acesta ne dorim să le eficientizăm, aşa că aşteptăm feedback din partea mediului de business”, ne-a spus oficialul ministerului Economiei.

Pe de altă parte, şeful PTIR este de părere că statul greşeşte şi la capitolul fiscalizare. „Prin cotele de impozitare statul trebuie să atragă cât mai mulţi oameni în zona economică, nu să le menţină ridicate şi să vadă apoi că nu are, de fapt, pe cine să impoziteze”, ne-a declarat Florin Jianu.

Programele au ca scop stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi creşterea competitivităţii.
Claudiu Vrînceanu, secretar de stat
Prin primele două programe, se estimează că vor fi susţinuţi peste 450 de antreprenori români şi alţi astfel de beneficiari.
Tinerii din România sunt sprijiniţi mai deloc de autorităţi, când vine vorba de deschiederea unei afaceri
 

×