x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare

Românii aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare

18 Oct 2021   •   17:24
Românii aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare

În România se aruncă anual circa 2,55 milioane de tone de alimente. Cea mai mare parte este reprezentată de mâncarea gătită, fructe și legume, spune Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Proiectul de cercetare finanţat de UE estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite. Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare/zi, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării. În mediul urban peste 95% din resturile municipiale ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare", a afirmat Drăgan.

Un studiu al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, arată produsele de panificaţie şi mâncarea gătită se aruncă cel mai mult.

Circa 50% din risipa alimentară este în mediul urban. 
"Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% - 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram", arată cercetarea.

Nivelul mediu al risipei în mediul urban a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016.
 

×
Subiecte în articol: risipa alimentara mancare