x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

26 Noi 2019   •   14:31
Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

Aproximativ 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, peste 53% din deşeurile alimentare sunt din gospodării.

"Aruncăm 6.000 de tone de alimente zilnic, în România, 2,2 milioane de tone pe an. Este foarte mult, deşi, repet, în UE suntem pe un loc destul de onorabil faţă de alte ţări care aruncă şi mai mult", a afirmat Borbely, la conferinţa internaţională "Împreună combatem risipa alimentară", organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, în parteneriat cu Asociaţia Sărbătoarea Gustului.

Deși o mare parte din populație ar vrea să colecteze selectiv deșeurile alimentare, nu există încă un sistem bine pus la punct. Mai mult, românii cumpără mai mult decât pot să consume și mâncarea se strică, peste 11,9% din produsele achiziționate fiind aruncate.

Borbely a menţionat că în România 15% din populaţie este obeză. "Nu stăm foarte rău nici aici, dar faţă de 2014 a crescut acest procent, deci suntem mai obezi în 2019 decât din 2014, iar o treime este supraponderală".

El a afirmat că în România un copil din doi, cu vârsta de până la 6 ani, se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, un procent mult mai mare decât media europeană.
"Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din punct de vedere al risipei alimentare. 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate şi 820 de milioane de oameni nu au zilnic suficientă mâncare", a declarat Borbely.

În opinia sa, sunt foarte multe cauze ale risipei alimentare. "Trebuie să fim mult mai atenţi şi, într-adevăr, e loc de mai bine şi trebuie să educăm populaţia, mai ales generaţia tânără", a adăugat Borbely.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: risipa alimentara