x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii aşteaptă falimentul

Românii aşteaptă falimentul

07 Iul 2010   •   00:00
Românii aşteaptă falimentul

Spaima tuturor este şomajul care ar creşte. Oficial, el scade



Aproximativ 65% dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în următoarele 12 luni, într-o mai mică sau mai mare măsură, după ce în urmă cu un an doar 30%  estimau acest lucru, potrivit Ba­ro­me­trului de încredere a Consumatorului, realizat de GfK.

Doar 6% speră ca situaţia lor să se fie mai bună, iar 23% se aşteaptă să rămână la fel.
La fel stă situaţia şi în cazul comparaţiei cu anul trecut: 68% dintre cei chestionaţi afirmă că situaţia financiară s-a degradat şi doar 5% trăiesc mai bine decât în 2009.

"Această stare accentuată de pe­si­mism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situaţiei economice generale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării. Românii sunt destul de pesimişti şi atunci când vine vorba de viitor, 78% nu se aşteaptă ca situaţia să se îndrepte din punct de vedere economic în perioada ur­mă­toa­re", se arată în studiul GfK.

Achiziţiile de case sau maşini nu intră la capitolul priorităţi de investiţie din cauza crizei. "Intenţia scăzută privind cumpărarea acestor bunuri s-a menţinut constantă în ultimele nouă luni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puţin probabil să îşi ia o lo­cuinţă sau un autoturism în următorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi nu consideră că este o perioadă favorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare", mai scrie în stu­diul companiei de cercetare. Doar unul din zece români speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

În plus, 85% dintre persoanele chestionate anticipează o creştere a şomajului, în timp ce numai 4% sunt optimişti în această privinţă. "Pentru 8 din 10 români perioada pe care o traversăm este un obstacol în calea economisirii. Nici următorul an nu pare să fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunând că nu intenţionează să facă acest lucru, principalele cauzele fiind evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului", se precizează în studiu.

Rata şomajului în luna iunie a fost de 7,44%, faţă de 7,67% în mai, nu­mă­rul total al şomerilor înregistraţi fiind de 680.782, cu 21.072 mai puţini decât în luna precedentă potrivit datelor furnizate de Agenţia Na­ţională pentru Ocuparea Forţei de Mun­că (ANOFM). Conform ANOFM, la sfârşitul lunii iunie, rata şo­majului înregistrat la nivel naţional a fost de 7,44%, mai mică cu 0,23 puncte procentuale decât cea din lu­na mai şi mai mare cu 1,44 puncte pro­centuale decât cea din luna iunie a anului 2009.

Studiul GfK a fost cofinanţat de Co­misia Europeană şi este realizat lu­nar. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de peste 15 ani, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fie­care lună.


FĂRĂ CONCEDII
Aproape două treimi dintre angajaţii români au renunţat anul aces­ta la vacanţă, conform unui studiu realizat de site-ul de rec­ru­tare Myjob. 49,19% dintre cei ches­tionaţi spun că nu au bani de călătorii şi stau acasă, iar 13,24% nu-şi permit să-şi ia concediu. Nu­mă­rul celor care renunţă la va­can­ţă este dublu faţă de anul trecut, când doar 24,13% dintre cei chestionaţi declarau că nu pleacă de­loc în concediu în sezonul estival. Conform studiului Myjob, un sfert dintre angajaţii români preferă turismul autohton: 7,75% afirmă că merg la ţară pentru că este mai ieftin, în timp ce 17,12% pleacă anul acesta pe litoralul românesc sau la munte. Doar 12,7% dintre români mai aleg o destinaţie în străinătate. Sondajul a fost efectuat online, la nivel naţional, în perioada 21-30 iunie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 3.000 de respondenţi, dintre care 55% bărbaţi, restul de femei. Predomină respondenţii din Capitală (29%) şi cei din categoria de vârstă 21-35 de ani (53%).

×
Subiecte în articol: economic