x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

de Daniela Ivan    |    11 Dec 2011   •   21:00
Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

Bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro de la sfarsitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia. Vestea buna este ca acum acest proces este pe care de a lua sfarsit si bancile cu capital grecesc sunt acum intr-o situatie mult mai buna, decat in urma cu cateva luni. "De la sfrasitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia, bancile cu capital grecesc au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde euro. Este enorm. Si totusi ele au in momentul de fata o solvabilitate si o lichiditate foarte buna, fac fata cu succes pietei", a spus Nicolae Cinteza, director de supravegere la BNR, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank. El a explicat ca a existat o situatie in care una dintre banci, pe fondul unei performante mai scazute in activitatea de creditare, a fost obligata de BNR sa provizioneze suplimentar si a existat riscul ca solvabilitatea bancii sa cada destul de mult.

Pe de alta parte, oficialul BNR a tinut sa precizeze ca nu exista riscuri ca bancile grecesti sa ramana fara lichiditate, din contra stau foarte bine! "Media expunerilor bancilor grecesti din Romania este pana intr-un miliar de euro, iar sursele atrase de de la mame de 4,2 miliarde de euro. Daca sistemul are o medie de 13,5%, media solvabilitatii bancilor grecesti este mai mare, in jur de 15,5%", a spus Cinteza.

Problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment, a explicat Nicolae Cinteza. "Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun", a afirmat reprezentantul BNR.

"Sistemul bancar este stabil, are un indicator de solvabilitate la un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac", a mai spus reprezentantul BNR.

×
Subiecte în articol: economia