ECONOMIC
Romanii au cele mai mici salarii in comparatie cu angajatii din Uniunea Europeana si cu cei din tarile Europei Centrale si de Est, se arata in memorandumul economic de tara realizat de Banca Mondiala. Cu toate acestea, ei platesc taxe pe salarii cu mult peste media UE. Romania are cea mai ieftina forta de munca din Europa, dar salariatii care platesc impozitele cele mai mari, se arata in memorandumul economic de tara realizat de Banca Mondiala.
FLORINA ZAINESCU
Romanii au, in continuare, cele mai mici salarii in comparatie cu angajatii din Uniunea Europeana si cei din tarile Europei Centrale si de Est, se arata in studiul realizat de Banca Mondiala (BM), prezentat de site-ul euractiv.ro.
SARACI. Desi costurile pentru forta de munca au crescut - in euro - Romania ramane, alaturi de Bulgaria, tara cu cea mai ieftina forta de munca dintre canditatele la UE (inainte de mai 2004), spun expertii BM. Costul fortei de munca, masurat in euro, s-a majorat cu 48% din 1995 pana in 2002. Dar la o valoare de circa 1,5 euro/ora in industrie si servicii ramane cu mult sub situatia din tarile care au aderat la UE in mai si este de peste cinci ori mai ieftina decat in Portugalia, tara din UE 15 cu cea mai ieftina forta de munca (in jur de 8 euro pe ora), se arata in studiul citat.
Banca Mondiala atrage atentia si asupra faptului ca salariatii autohtoni sunt impovarati de contributiile sociale ridicate. In Romania, acestea reprezinta nu mai putin de 49,5% din salariul brut, cu mult peste valorile inregistrate in Bulgaria (44%), Polonia (39%), Cehia (43%), Ungaria (41%) sau UE (37%). Cea mai mare parte a "corvoadei" angajatului mioritic se compune din contributiile la sistemul de pensii - 31,4%.
Citește pe Antena3.ro