x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii vor să treacă la euro

Românii vor să treacă la euro

de Daniela Ivan    |    24 Aug 2010   •   00:00

Circa 41% din români ar adopta de mâine moneda europeană, potrivit unui sondaj al Comisiei Europene. Comparativ cu noi, vecinii noştri sunt mult mai fideli monedelor lor, doar 25% din bulgari şi 16% din unguri ar vrea să treacă de mâine la euro dacă ar putea. Conform sondajului, cei mai mulţi români (40%) cred că introducerea euro ar avea consecinţe pozitive, în special pentru că ar garanta preţuri mai stabile, faţă de 20% din bulgari şi 14% din polonezi.

România este ţara fostă comunistă cu cel mai mare procent al populaţiei care a folosit deja moneda euro. 86% din români ştiu cum arată euro, faţă de 77% din unguri. Este de amintit că euro este moneda preferată de românii atât pentru economiile lor, cât şi pentru împrumuturile bancare.

România şi-a propus să treacă la euro în 2015, dar pentru asta trebuie să respecte criteriile de la Maastricht.  Potrivit criteriilor de intrare în zona euro, trebuie să avem un deficit bugetar de maximum 3% din PIB, o datorie publică de maximum 60% din PIB, o rată a inflaţiei care să nu depăşească însă cu mai mult de 1,5% media inflaţiei celor mai performante trei ţări din anul precedent.

×
Subiecte în articol: economic