x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reacția Rusiei la embargoul asupra petrolului. Ce decizii iau autoritățile de la Moscova

Reacția Rusiei la embargoul asupra petrolului. Ce decizii iau autoritățile de la Moscova

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   11:06
Reacția Rusiei la embargoul asupra petrolului. Ce decizii iau autoritățile de la Moscova
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Moscova vor să ia măsuri, până la sfârșitul acestui an, de interzicere a exporturilor de țiței sub prețul plafonat în UE, de 60 de dolari/baril, scrie EFE.

"Da, este sigur că se va face. În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile", a spus vicepremierul Alexander Novak, referinduse la un mecanism prin care societățile rusești nu vor mai putea vinde petrol sub acest preț. 

Înaltul oficial rus a mai precizat că va fi menținută producția de țiței în această lună. 
"Avem încredere că, în decembrie, vânzările pe piaţa mondială vor fi la nivelul din noiembrie. Mai departe, vom vedea cum se vând produsele respective, cum evoluează piaţa. Aici există multe incertitudini, în special legate de cererea economiei globale", a explicat acesta, care a mai spus că producția de petrol a crescut cu 2,2% în primele 11 luni ale anului, ajungând la 488 milioane de tone.

Cu toate acestea, Novak a afirmat că este posibilă reducerea producției de petrol. 

"Nu cred că vor fi volume mari. Însă nu excludem asta, deşi facem tot posibilul pentru ca situaţia să fie stabilă şi vânzările de petrol să se menţină la nivelul din 2022. Petrolul din Rusia are cerere pe pieţele mondiale, petrolul îşi va găsi cumpărători. Rusia este cel mai mare furnizor mondial de petrol pentru pieţele energetice mondiale. Țițeiul rusesc a avut mereu cerere şi va avea. Da, lanţurile şi mecanismele logistice se schimbă acum. Însă nu vedem nicio tragedie în asta".

Vicepremierul a mai spus că plafonarea prețului în anumite regiuni va duce la o scădere a investițiilor în domeniu la nivel mondial, ceea ce va provoca în viitor o scădere a cantităților și creșterea prețurilor. 

Totodată, adjunctul șefului diplomației ruse, Serghei Riabkov, a dat asigurări că petrolul din această țară va avea cumpărători. 

"Nu am niciun dubiu că produsele noastre îşi vor găsi cumpărători. Departamentele noastre şi structurile relevante s-au pregătit pentru plafonare într-o serie de sectoare şi aspecte. Vom vedea cum reacţionează piaţa în viitor, dar interesele noastre în acest sector vor fi protejate într-o formă sau alta".

El a mai spus că plafonarea prețului la petrolul rusesc va afecta tocmai țările care au luat această decizie. 
"În final, persoanele obsedate de idei antiruse îşi vor da seama că planurile lor nu vor avea rezultate, pentru că ceea ce vor obţine va fi volatilitate, instabilitate, fluctuaţii de preţ, imprevizibilitate".

UE, G7 și Australia au plafonat prețul țițeiului rusesc cu livrare pe mare începând din 5 decembrie 2022. 

×