x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-au făcut cozi degeaba: Casa Verde mai are bani

S-au făcut cozi degeaba: Casa Verde mai are bani

de Cristian Anton    |    12 Oct 2016   •   08:29
S-au făcut cozi degeaba: Casa Verde mai are bani
Sursa foto: GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO

Aproape 3.800 de dosare au fost depuse în cadrul Programului Casa Verde Clasic, la o zi de la lansare, cele mai multe fiind înregistrate în judeţul Prahova, iar cele mai puţine în judeţul Brăila, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Cozile uriaşe care s-au făcut la lansarea programului par acum de neînţeles, în condiţiile în care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat că s-a cheltuit mai puţin de 38% din totalul bugetului alocat.

Valoarea dosarelor depuse până acum este de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezintă 37,65% din totalul bugetului de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice. Astfel, solicitanţii mai au la dispoziţie 37,4 milioane de lei, sumă care va fi disponibilă până la epuizare, sau până la finalul perioadei de depunere a dosarelor de finanţare, respectiv 24 octombrie. Conform datelor AFM, la nivel naţional, din totalul celor 3.748 de dosare depuse la agenţiile teritoriale de mediu, cele mai multe (201) au fost consemnate în judeţul Prahova, urmat de judeţele Neamţ (169) şi Mureş (140). De asemenea, peste 100 de dosare înregistrate s-au consemnat în Municipiul Bucureşti, precum şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Mehedinţi, Olt, Sălaj, Suceava şi Vaslui. La polul opus, s-au situat judeţele Constanţa (43 de dosare depuse), Maramureş (38) şi Brăila (36). Preşedintele AFM, Istvan Jakab, a declarat că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului Casa Verde din acest an ar putea acoperi solicitările de finanţare depuse de 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului. Prin intermediul programului, populaţia poate beneficia de finanţare pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. (Cristian Anton)

Echipamentele finanţate pentru populaţie, prin Casa Verde, sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei. Acesta poate varia între 3.000 şi 8.000 de lei.

×
Subiecte în articol: casa verde