x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile rămân în coadă de peşte. Florin Georgescu: Sperăm că FMI şi CE vor fi înţelegători pentru că nu aruncăm în aer bugetul

Salariile rămân în coadă de peşte. Florin Georgescu: Sperăm că FMI şi CE vor fi înţelegători pentru că nu aruncăm în aer bugetul

de Daniel Ionaşcu    |    04 Mai 2012   •   16:24
Salariile rămân în coadă de peşte. Florin Georgescu: Sperăm că FMI şi CE vor fi înţelegători pentru că nu aruncăm în aer bugetul

Guvernul va gasi solutii pentru cresterea salariilor bugetarilor si spera ca FMI si CE vor arata intelegere, intrucat propunerile partii romane "nu vin sa arunce in aer deficitul bugetar" si nu pun in pericol stabilitatea financiara, a declarat Florin Georgescu, propus pentru portofoliul Finantelor.

"Suntem increzatori ca exista solutii, asa cum ne-au prezentat si reprezentantii de la nivel tehnic in discutiile avute. Sper ca Fondul Monetar si Comisia Europeana vor fi intelegatori sa dea curs solicitarilor noastre, care nu vin sa arunce in aer deficitul bugetar si nu vin sa puna in pericol stabilitatea financiara", a spus Georgescu.

El a aratat ca pana in prezent s-a negociat o treime din memorandumul tehnic de politici economice si financiare, insa nu s-a ajuns inca la structura bugetului general consolidat si la problema salariilor, care vor fi discutate in cursul zilei de sambata.

Privatizarile continua dupa calendarul de pana acum

In privinta privatizarilor, Guvernul va respecta toate prevederile convenite pana acum, la care se vor adauga restantele neefectuate pana acum de catre cabinetul Ungureanu.

"Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces".

Guvernul isi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfa "dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vanzatorului privat in economia de piata".

Ce prevedea vechea scrisoare de intentie

Acordul cu FMI prevedea vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De ademenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min a fost anulata si se va relua dupa ce Roman Copper a pierdut contractul.

Luna aprilie a fost termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni).

Tot pana la finele lunii aprilie trebuia sa se selecteze consultantii juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica , privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica, privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa.

La ce trebuie sa ne asteptam
De asemenea, e de asteptat ca in noua scrisoare sa reapara in calendar si vanzarea pe bursa a celor 9,84% din Petrom, dupa oferta esuata din vara trecuta. O problema stringenta o constituie realizarea calendarului pentru liberalizarea pretului la gazele naturale, studiile comandate de ANRE aratand ca populatia nu poate sa suporte liberalizarea pana in 2020. Cele doua probleme sunt interconectate atat intre ele, cat si cu cerinta de a rediscuta sistemul de redevente din Romania. Redeventele la petrol si gaze nu pot creste pana in 2014 din cauza contractului de privatizare al Petrom. FMI a corelat cresterea redeventelor cu liberalizarea preturilor, insa Petrom nici nu vrea sa auda de asta. Ca urmare, statul a decis sa nu-si mai vanda actiunile. Insa e de asteptat ca FMI sa preseze atat pentru readucerea la privatizare a pachetului de 9,84% cat si renegocierea redeventelor. Exportul de gaze poate bloca si el acordul cu FMI si UE, scrisoarea actuala mentionand ca 'nerespectarea de catre Parlament a dreptului de veto exprimat de presedinte cu privire la interdictia exportului de gaze ar putea duce la suspendarea programului, aceasta actiune contravenind principiilor de baza ale pietei unice UE“.

Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti. Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom are ca termen sfarsitul lunii iunie, dupa care va fi selectat management privat. Cel putin 20% din actiunile Posta Romana ar trebui sa fie preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an. La Electrica Serv incheierea procesului de privatizare are ca termen jumatatea acestui an.

×