Paștele ortodox se apropie, iar pentru crescătorii de oi este oportunitatea cea mai mare pentru valorificarea muncii de peste iarnă. Doar că, de la un an la altul, vânzările merg din ce în ce mai prost. Mulți își pun speranța în export, dar se tem că samsarii se îmbogățesc, de fapt, pe spinarea lor.
Spre Europa și țările arabe
Şase milioane de miei sunt în stâne anul acesta, dar piața din România nu înghite mai mult de un milion de Sărbătorile Pascale ortodoxe. Restul ajunge la export în țăriLe arabe, dar și în Europa, în Germania și Italia. Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, spune că în hipermarketuri au apărut piese de miel la casoletă și că cel mai probabil provin din Europa, la prețuri destul de piperate, în jur de 50 lei/kg. "Eu unul nu stau să mă rog de nimeni să-mi ia marfa. Am miel foarte bun. Vor veni ei la mine. Carnea românească are un gust aparte tocmai datorită furajelor naturale pe care animalele le mănâncă. Pentru arabi piața românească este vitală. Suntem unii dintre principalii lor importatori. Problema este că, dacă în viu prețul scade sub 9 lei/kg, nu se mai acoperă costul de producție și nu mai e rentabil."
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a întors de curând de la Amman, Regatul Hașemit al Iordaniei, iar rezultatele discuțiilor au fost promițătoare. În jur de 4,5 milioane de ovine ar urma să înghită piața arabă. La finele lunii mai, Achim Irimescu și omologul său din Arabia Saudită vor discuta despre aspecte legate de exportul de ovine în țările arabe.
Boala limbii albastre, singurul inamic
Marcel Andrei spune că toate ar putea merge foarte bine, cu excepția apariției îmbolnăvirilor cu blue tongue. "Fie că e vorba de apariții reale sau pe hârtie, noi, oierii, am luat, în premieră, o decizie. La primul caz semnalat, vom preleva probe și pentru prima oară le vom trimite către un laborator din afara țării. Doar așa putem verifica dacă la mijloc nu sunt interese financiare."
Un oier cu facultate
Sever Țențu este din Dâmbovicioara, județul Argeș. Se trage dintr-o familie de ciobani, dar este unul dintre puținii crecători cu carte. Este absolvent de studii superioare, Facultatea de Construcții de Mașini. Sever Țențu are în jur de 2.000 de oi și 1.000 de miei acum în preajma Paștelui, dar spune că vânzările merg foarte prost. Prețul este cel al pieței, 20 lei/kg în viu și 9 lei/kg de miel abatorizat. "Am devenit nostalgic! Pe vremuri simțeam că muncim și culegem roade. Acum mi se pare o bătaie de joc. Cu greu vindem. Am şi o pensiune și vom tăia pentru Paște. Speranța se leagă de exporturi, dar aș vrea să vând și eu la o primă mână, nu să iasă mai mult în câștig căpușarii!" Sever Țențu spune că ceea ce nu vinde acum lasă pentru a comercializa la vară.
Singura noastră şansă sunt cooperativele. Am fost în Franța și, când le-am povestit crescătorilor că eu duc gunoiul, eu am grijă de oi, eu tund, eu fac totul, au crezut că sunt mare șmecher prin România. Și eu abia reușesc să mențin echilibrul. Sunt patriot. Avem o țară bogată, o frumusețe la noi aici pe culoarul Rucăr-Bran, dar politica ne-a terminat afacerile. Politicienii mai mult ne-au încurcat, decât să ne ajute să creștem - Sever Tenţu, crescător de oi
Miel, porc, pui sau curcan
Pentru că nivelul de trai nu este mai crescut decât cel de anul trecut, crescătorii de oi spun că nu se apteaptă la vânzări mai mari decât în 2015. Poate chiar mai micim, spun unii, cu 10-15 procente. "Mulți vor prefera să cumpere de o friptură, două și atât. Nu se mai cumpără ca în anii trecuți cu mielul sau jumătatea de miel. Unii preferă curcanul, puiul sau chiar porcul, la care prețurile sunt mai scăzute. carnea de porc este foarte ieftină, mai ales că se oferă bani de la CE pentru depozitarea cărnii de porc, nu doar în România, ci în toată Europa", spune unul dintre crescători.
Prețul mielului în România este de 2.000 euro/tona, în timp ce la export ajunge chiar și la 3.800 euro/tonă
Gustul mielului, în funcție de rasă
Bucătarii spun că gustul mielului depinde de rasă, dar și de zona în care a crescut și de hrana pe care a primit-o. Dintre rasele românești e apreciat cel de Dobrogea, iar din import, cel din Noua Zeelandă. Zicala "ești ceea ce mănânci" e valabilă și în cazul animalelor. Mieii care primesc furaje cresc mai repede, dar cei care sunt scoși la pășunat au carnea mai sănătoasă.
Cele mai apreciate rase
Țurcana e o rasă cu multă grăsime. Dar sunt anumite tertipuri culinare, astfel încât carnea să fie mai ușoară. Spre exemplu, cotletul se ține într-o baie de aburi timp de o oră, la 60-70 de grade, pentru frăgezire. După un astfel de procedeu, carnea capătă o cu totul altă textură față de cea cu care suntem obișnuiți. Seul se curață la cuțit. Mieii din rasa Merinos cresc repede, carnea lor rămâne fragedă și e mai dulceagă. Se aseamană cu cei din rasa Tigaie, care iau în greutate câte 350 de grame pe zi. Există și rase aduse din Africa. De pildă, mielul de Camerun, o combinație între muflon și gazelă. Costă de două ori mai mult decât cei locali, dar nu miroase la fel de tare. Mulți bucătari preferă mielul de Noua Zeelandă. Au mai multă carne, dar și preţurile sunt pe măsură. Nu are un gust pregnant, e o carne slabă. Restaurantele testează rasele din Spania, cum este Churra, de pildă. E nevoie ca un cotlet să stea vreo trei ore într-un baiț din usturoi, ulei de măsline și oregano. Cotletul de berbecuț este gata în 45 de minute.
Carnea de miel are un conținut ridicat de colesterol, acid uric și colagen și nu trebuie consumată în exces. Mielul conține 80 de mg de colesterol pe suta de grame.
70% dintre români aleg un miel din piață și doar 30% îl cumpără din magazin