x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scăderea TVA la alimente este mascată de promoţii

Scăderea TVA la alimente este mascată de promoţii

de Andreea Stroe    |    29 Mai 2015   •   12:50
Scăderea TVA la alimente este mascată de promoţii
Sursa foto: Diana Oros

Este modalitatea adoptată de unii mari retaileri de a aplica în avans reducerea de 9% a TVA la alimente. Deja, la raft, în unele supermarketuri, sunt produse care au două prețuri, cel vechi cu 24% TVA , și cel nou, cu un TVA redus.

Azi sunt unele promoții, mâine altele, și tot așa, până pe 31 mai. Andreea Mihai, director de marketing al unui hipermarket, spune că au reduceri la peste 20 de mii de produse care au intrat pe noul TVA.

„Toate produsele acestea au intrat în regim de promoție pentru că, legal, la această oră TVA este de 24%. În avanpremieră am redus prețuri la produse care țin de gastronomie, cofetărie, înghețată, conserve, pește și orice legat de bebeluși”, ne-a declarat ea.

Cumpărătorii sunt însă de părere că marile magazine au umflat artificial prețurile, astfel încât din iunie să aplice reducerea TVA la alimente.

Pe de altă parte, Sorin Mierlea, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, spune că „deocamdată monitorizarea prețurilor începută la 1 mai continuă până la 15 iunie, pre și post aplicarea TVA scăzut. Ne așteptăm la creșterea calității produselor la raft pe fondul iluminării pieței gri. Dar mai sunt și alte elemente care vor greva scăderea de preț. Cresc tarifele la carburanți și unele utilități, să nu uităm, așa încât s-ar putea să nu vedem o scădere chiar de 12,1%, așa cum arată calculele la un TVA de 9%”.

Din perspectiva producătorilor autohtoni, reducerea TVA la alimente este o oportunitate în lupta cu mărfurile din import.
 

×